Skip to main content

Announcement

- Ελληνική βοήθεια στα Σκόπια για τις καταστροφικές πλημμύρες

Share this
Read the Announcement in pdf
Sample

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν εντολής του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Τόσκα και με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, προσέφερε σήμερα (11/08/2016) στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), πέντε (5) φορητές αντλίες και πέντε (5) (Η/Ζ) γεννήτριες, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της διαχείριση των άμεσων συνεπειών των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών.

Η χώρα μας απέστειλε τα παραπάνω υλικά ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας, το οποίο υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Ε.Μ.Π.Π.) στις 10 Αυγούστου και αποσκοπούσε στην παροχή διεθνούς συνδρομής σε υλικά και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών της πΓΔΜ, ανέρχεται σε 21 νεκρούς, 6 αγνοούμενους και 100 τραυματίες, ενώ οι Αρχές προχώρησαν και στην εκκένωση τμήματος της πόλης των Σκοπίων, με την απομάκρυνση 1000 ατόμων από τις εστίες τους. Οι έντονες βροχοπτώσεις που άρχισαν να πλήττουν την περιοχή στις 6 Αυγούστου και συνοδεύονταν από κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους, είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων σε μεγάλα τμήματα της πόλης των Σκοπίων, με το ύψος της βροχόπτωσης να φτάνει τα 93mm, μέγεθος τριπλάσιο του μέσου όρου που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. Ειδικότερα στο χωριό Stajkovci, το νερό στην κατοικημένη περιοχή έφτασε το 1,5 μέτρο προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες και το οδικό δίκτυο.