Skip to main content

Announcement

Η ΓΓΠΠ στο EU-China Disaster Risk Management. Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη

Share this
Sample

 Όπως είναι γνωστό στις 12 Μαΐου 2008, ο σεισμός μεγέθους 8.0 R με επίκεντρο την επαρχία Sichuan της Κίνας είχε ως απολογισμό 69.197 επιβεβαιωμένους νεκρούς, 374.176 τραυματίες, ενώ 18.222 άνθρωποι αγνοούνται. Τον Οκτώβριο του 2008 συγκροτήθηκε «Κοινή Σινο-Ευρωπαϊκή Επιτροπή» προκειμένου να συζητήσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και τις μεθόδους περαιτέρω ενίσχυσης. Ακολούθησε επίσημη επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2009 του Πρωθυπουργού της Κίνας κου Wen Jiabao στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Baroso. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των εκτάκτων αναγκών και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών με τη δημιουργία του ειδικού προγράμματος «EU- CHINA DISASTER RISK MANAGEMENT». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη πολιτική σημασία στη συνεργασία αυτή και ως δείγμα αυτής της προτεραιότητας είναι το γεγονός ότι η Επίτροπος κα Kristallina Georgieva συναντήθηκε στις 29/11/2010 με τον Κινέζο Ανώτατο Σύμβουλο Ασφαλείας κ. Ma Kai, με τον οποίο και υπέγραψε τη σχετική συμφωνία.

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της επιλογής των Εθνικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας των Κρατών- Μελών που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα «EU - CHINA DISASTER RISK MANAGEMENT». Μεταξύ των (10) Εθνικών Αρχών επιλέχθηκε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Την ομάδα συγκροτούν οι Εθνικές Αρχές της Γαλλίας (Securite Civile), της Κύπρου (Civil Defence), της Δανίας (DEMA), της Φινλανδίας (CMCF), της Γερμανίας (BBK/THW), της Ιταλίας (Protezione Civile), της Ισπανίας (DG Protection Civil y Emergencias), της Σουηδίας (MSB) και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επικεφαλής εταίρος θα είναι η Γαλλία με τη συνδρομή της Ιταλίας, αποτέλεσμα που προέκυψε μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Στο τελικό εταιρικό σχήμα από τα 10 Κράτη - Μέλη που μετέχουν τα 5 ανήκουν στη συμμαχία του F.I.R.E. 5 της οποίας η Ελλάδα/ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μέλος.

      Το Πρόγραμμα «EU - CHINA DISASTER RISK MANAGEMENT» θα χρηματοδοτηθεί με 6 MEUR από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα Κράτη - Μέλη που επιλέχθησαν δεν θα καταβάλουν εθνική συμμετοχή. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας μακροχρόνιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και μιας «πλατφόρμας» καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

      Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας δήλωσε σχετικά τα εξής: «Θέλω να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιλέχθηκε μεταξύ των 10 εθνικών φορέων από τους αντίστοιχους των 27 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκρότηση της ομάδας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα EU- CHINA DISASTER RISK MANAGEMENT. Αποτελεί η επιλογή αυτή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας μαζί με αντίστοιχες αρχές ισχυρών και προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έμπρακτη αναγνώριση της οργάνωσης και επιχειρησιακής αναβάθμισης του τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην πατρίδα μας, αλλά και τη σημαντική διεθνή παρουσία και συνδρομή μας είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε στο πλαίσιο διμερών και διακρατικών συνεργασιών».