Skip to main content

Press release

Ελλάδα - Γερμανία: Συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας

Share this
Ελλάδα - Γερμανία: Συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας - civilprotection.gov.gr

Στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε, στις 8 Οκτωβρίου 2007, επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας με επικεφαλής τον κ. Rolf Mafael, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών. Την Αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Wolfgang Schultheiss.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η συζήτηση με την Ελληνική πλευρά των δυνατοτήτων συνδρομής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση των καταστροφών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι. Επίσης, σε θέματα που αφορούν τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για την πρόληψη και αποτροπή μελλοντικών πυρκαγιών και διάβρωσης του εδάφους καθώς και μέτρων βιώσιμης δασοπονίας.

Στη συζήτηση προσδιορίστηκαν από πλευράς μας τρία σημεία ενδιαφέροντος:
    1. Η δυνατότητα εφαρμογής (πιλοτικής αρχικά) του συστήματος παρακολούθησης των δασών «FireWatch» το οποίο εφαρμόζεται σε περιοχές της Γερμανίας και βασίζεται στη συνεχή λήψη εικόνας από κάμερες. 
    2. Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος εθελοντικών οργανώσεων της Γερμανίας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
    3. Θέματα εκπαίδευσης των πολιτών ώστε να λειτουργήσουν ως εθελοντές και κριτήρια ένταξής τους στις εθελοντικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν από τη Γερμανική Αντιπροσωπεία τα ακόλουθα:
    1. Πραγματοποίηση επίσκεψης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γερμανία για ενημέρωση στα παραπάνω θέματα.
    2. Διοργάνωση Εργαστηρίου (Workshop) στην Ελλάδα για τα θέματα οργάνωσης των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων.

Επίσης προτάθηκε η διάθεση ενημερωτικού υλικού (στην Ελληνική γλώσσα) για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τρόπους προστασίας από τις πυρκαγιές και τα επακόλουθα καταστροφικά φαινόμενα.