Skip to main content

Press release

Άσκηση «Fire 5» στη Σαρδηνία τον Απρίλιο

Share this
Άσκηση «Fire 5» στη Σαρδηνία τον Απρίλιο - civilprotection.gov.gr

Με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών τύπου CL-415 της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ενός πεζοπόρου τμήματος 15 ατόμων από την 1η ΕΜΑΚ, θα συμμετάσχει η Ελλάδα στη μεγαλύτερη πραγματική άσκηση δασικών πυρκαγιών, στη Σαρδηνία από 17 έως 19 Απριλίου.

 Όπως έχει ξανα-αναφερθεί, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΓΓΠΠ, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της «πρωτοβουλίας» FIRE 4 (νυν FIRE 5), στις 19 Φεβρουαρίου 2008 στη Ρώμη.

Η άσκηση «FIRE 5 - SARDINIA 2008» είναι η πρώτη δράση της συμμαχίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος FIRE 5 με τη συμμετοχή όλων πλέον των χωρών Κ-Μ της συμμαχίας.

Η ελληνική συμμετοχή η οποία τελεί υπό το γενικό συντονισμό της ΓΓΠΠ, θα περιλαμβάνει πλήρη εμπλοκή τόσο σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης όσο και σε ειδικές επιχειρήσεις στο έδαφος. Σύμφωνα με την Ιταλική Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το σενάριο της άσκησης στις γενικές του αρχές περιλαμβάνει την έναρξη και εξάπλωση υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες δασικών πυρκαγιών πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές στη νήσο Σαρδηνία. Αρχικά, η άμεση ανταπόκριση θα γίνει με χερσαίες και εναέριες δυνάμεις της Ιταλίας ενώ στη συνέχεια η χώρα θα ζητήσει βοήθεια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιώντας την «πρωτοβουλία» του FIRE 5. Σαν αποτέλεσμα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415 & CL-215T θα κινητοποιηθούν από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα καθώς και χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνολικά εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν την περίοδο αυτή στη νήσο Σαρδηνία περισσότερα από 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 20 πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ η εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων και των 5 χωρών θα ξεπεράσει τα 1000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλικών χερσαίων δυνάμεων.

Στην τελική φάση θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας και υψηλοί προσκεκλημένοι από τις συμμετέχουσες και άλλες χώρες.

Την άσκηση θα παρακολουθήσουν παρατηρητές από όλες τις χώρες Κ-Μ της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων παρατηρητών από τη Ρωσία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ έγινε γνωστό ότι το σύνολο σχεδόν του Διεθνούς Τύπου εκδήλωσε ήδη ενδιαφέρον για την έντυπη και τηλεοπτική κάλυψη της άσκησης.