Skip to main content

Press release

Σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Π.Π. για την αντιπυρική περίοδο 2009 στη ΓΓΠΠ

Share this
Σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Π.Π. για την αντιπυρική περίοδο 2009 στη ΓΓΠΠ - civilprotection.gov.gr

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γ.Γ.Π.Π. υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με αποκλειστικό αντικείμενο το «Συντονισμό των δράσεων των φορέων σε κεντρικό επίπεδο για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών 2009».

 Στην ανωτέρω σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς ή αναπληρωτές των Υπουργείων Εσωτερικών/Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Πρόεδροι της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Ε.Ν.Α.Ε. καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

      Κεντρικό θέμα της ανωτέρω σύσκεψης αποτέλεσε η ετοιμότητα  του Κρατικού Μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο, ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων καθώς και η ολοκλήρωση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Αποφασίσθηκε και για την αντιπυρική περίοδο 2009 να ισχύσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. Για την εφαρμογή του μέτρου θα εξουσιοδοτηθούν και φέτος οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας καθώς και τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα. Τέλος, ειδικότερο αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η εξέταση όλων των παραμέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών σε περιπτώσεις μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

 Με το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών μεταξύ των άλλων δήλωσε: «Κάνουμε προσπάθειες ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, και είμαστε έτοιμοι, για να γίνει καθετί το οποίο είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Εμπειρίες του παρελθόντος μας βοήθησαν, στην περσινή ιδίως χρονιά, να έχουμε μία καλύτερη προετοιμασία και τα αποτελέσματα της περασμένης αντιπυρικής περιόδου είναι ορατά… Θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων και κυρίως με το σωστό συντονισμό, ο οποίος υπάρχει πλέον, θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση  με την περσινή αντιπυρική περίοδο».

      O Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Μουζάς μεταξύ αποσαφήνισε ότι για πρώτη φορά θεσπίστηκαν αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των πιστώσεων πυροπροστασίας, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η επικινδυνότητα των περιοχών, ο πληθυσμός του κάθε Δήμου, η συνολική και η δασική έκταση, η τουριστική δραστηριότητα, και οι περιοχές "NATURA 2000".

      Επίσης τόνισε ότι «η ΓΓΠΠ έχει προβεί έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς της, ενώ σημαντικό ρόλο πλέον στην ετοιμότητά μας διαδραματίζουν οι ισχυρές μας συνεργασίες τόσο σε διμερές επίπεδο με τις γειτονικές μας χώρες όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ολοκλήρωση της πλήρους ένταξής μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αναμένουμε να μας επιτρέψει φέτος, όταν και εφόσον απαιτηθεί, να ενεργοποιήσουμε ή να συμμετάσχουμε εκτός Ελλάδας, στα πρώτα πειραματικά βήματα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης με τις Εθνικές μας Ευρωπαϊκές Μονάδες Πολιτικής Προστασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος R2C7 (Rapid Response Capability) στο οποίο συμμετέχουμε με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Μάλτα».

      Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γ. Γ. Πολ. Προστασίας κ. Ν. Κορτσάρης επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων Μακεδονίας-Θράκης και τόνισε τα σημεία ιδιαίτερης προσοχής κατά φορέα αρμοδιότητας.