Skip to main content

Press release

Μεγάλη Άσκηση Σεισμού στην Πορτογαλία

Share this
Μεγάλη Άσκηση Σεισμού στην Πορτογαλία - civilprotection.gov.gr

       H άσκηση «PT QUAKE 09», θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία στις 5 και 6 Μαΐου 2009. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή άσκηση Πολιτικής Προστασίας που διοργανώνεται  από την Πορτογαλία και για τη μεγαλύτερη πραγματική άσκηση  με σενάριο σεισμού που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία.

     Η άσκηση PT QUAKE 09 διοργανώνεται από την Πορτογαλική Πολιτική Προστασία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «FIRE-5» και με την υποστήριξη και συμμετοχή δυνάμεων από τις χώρες Κ-Μ της «συμμαχίας» του «FIRE-5».

    Ειδικότερα, στην άσκηση  θα συμμετάσχουν  περίπου (800) πυροσβέστες, διασώστες, αστυνομικοί, ιατροί και ειδικοί σε διάφορα θέματα του Πορτογαλικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, (50) πυροσβέστες  των Ειδικών Μονάδων Έρευνας και Διάσωσης με (10) διασωστικούς σκύλους και (20) οχήματα από την Ισπανία, (80) πυροσβέστες των Ειδικών Μονάδων Έρευνας και Διάσωσης με (2) διασωστικούς σκύλους και (10) οχήματα από τη Γαλλία.

    Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με την 2η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης (2o GR MUSAR) της 2ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Μονάδα αποτελείται από (2) Αξιωματικούς, (10) πυροσβέστες, (1) διασωστικό σκύλο και ένα όχημα βαρέως τύπου με πλήρη εξοπλισμό.  Επίσης Ανώτερος Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκεται στο Διεθνές Κέντρο Διοίκησης της Λισαβώνας για το συντονισμό των επιχειρήσεων και των επικοινωνιών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης (3) Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας από την ΚΟΜΑΚ ως παρατηρητές.

    Ήδη το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  έχει τεθεί σε ετοιμότητα καθώς αργότερα σήμερα αναμένεται η ενεργοποίηση μέσω του MIC στις Βρυξέλες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.