Skip to main content

Press release

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ.Π.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Share this
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ.Π.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ - civilprotection.gov.gr

Με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κου Προκόπη Παυλόπουλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε, χθες 22-08-2009, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υποβάλλοντας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MIC) αίτημα συνδρομής με Ευρωπαϊκές Μονάδες εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης.

     Στα πλαίσια τόσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού όσο και του FIRE 5, μια Ευρωπαϊκή Μονάδα αποτελούμενη από (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από την Ιταλία θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί από τη γειτονική χώρα με προορισμό το Α/Δ της Ελευσίνας.

    Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Μονάδα EU FFTR -η οποία υποστηρίζεται από το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα «EU FFTR»- αποτελούμενη από (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215 θα αναχωρήσει  επίσης σήμερα το πρωί από την έδρα της στην Κορσική για την Ελλάδα. Η Γ.Γ.Π.Π. θα πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με τις χώρες Κ-Μ του FIRE 5 υποστηρίζει το ανωτέρω πρόγραμμα το οποίο συντονίζει η Γαλλία.

    Οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Μεσογειακή Ζώνη και η εξέλιξη δασικών πυρκαγιών στις χώρες Κ-Μ του FIRE 5  δεν επιτρέπουν προς το παρόν την περαιτέρω παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το MIC, και τα ομόλογα Εθνικά Κέντρα  Πολιτικής Προστασίας, COAU στη Ρώμη και COGIC στο Παρίσι για το συντονισμό της άφιξης της Ευρωπαϊκής συνδρομής και την άμεση εμπλοκή της στις επιχειρήσεις.