Skip to main content

Press release

Σύνοδος Υπουργών Κ-Μ ΟΣΕΠ με αρμοδιότητα σε θέματα Πολιτικής Προστασίας

Share this
Σύνοδος Υπουργών Κ-Μ ΟΣΕΠ με αρμοδιότητα σε θέματα Πολιτικής Προστασίας - civilprotection.gov.gr

Στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν διεξήχθη η Υπουργική Σύνοδος των Κρατών Μελών (Κ-Μ) της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) με αρμοδιότητα σε θέματα επείγουσας συνδρομής.  Στη Συνάντηση συμμετείχαν 10 κράτη μέλη (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία). Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ως εκπρόσωπος του κ. Υπουργού Εσωτερικών.

Στα πλαίσια του ΟΣΕΠ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει υπογράψει τόσο τη Συμφωνία μεταξύ των Κ-Μ για τη συνεργασία στον τομέα παροχής έκτακτης βοήθειας και άμεσης ανταπόκρισης σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές όσο και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας αυτής.

    Τις εργασίες της Συνάντησης απασχόλησε η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας μεταξύ των Κ-Μ ΟΣΕΠ αλλά και σε ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο. Με κοινή τους δήλωση οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για την ενίσχυση του Δικτύου Αξιωματούχων (Liaison Officers Network), τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων, την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα σεισμών και έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με άλλους περιφερειακούς και διεθνής οργανισμούς.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εκτάκτων Αναγκών του Αζερμπαϊτζάν κ. Kamaladdin Heydarov για την οριστικοποίηση διμερούς συμφωνίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία αυτή έχει οριστικοποιηθεί ως προς το περιεχόμενο και αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Kamaladdin στη Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους.