Skip to main content

Press release

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08-01-2010

Share this
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08-01-2010 - civilprotection.gov.gr

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν χθες το απόγευμα οι Αλβανικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας τη Βόρεια Αλβανία εξαιτίας παρατεταμένων σφοδρών βροχοπτώσεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το λιώσιμο του χιονιού στην περιοχή με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει ήδη περίπου 90.000 στρέμματα γεωργικής γης και περισσότερα από 1200 κτίρια/σπίτια. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν ήδη απομακρυνθεί μεταξύ αυτών 730 οικογένειες από την περιοχή Σκόδρα.  Πολλές οικογένειες αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Η Αλβανική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει ανοίξει τις πύλες των τριών μεγάλων φραγμάτων του ποταμού Drini στην περιοχή Σκόδρα, αυξάνοντας  το επίπεδο του νερού στη λίμνη Fierza δύο μέτρα πάνω από το κρίσιμο σημείο. Η Αλβανική Κυβέρνηση υπέβαλλε χθες αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού, υλικών και μέσων καθώς και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανταπόκριση της χώρας μας ήταν άμεση, η ΓΓΠΠ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα ήδη από χθες το βράδυ ενημέρωσε το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (MIC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση ετοιμότητα της χώρας μας για την αποστολή στην περιοχή κλιμακίου της 3ης ΕΜΑΚ και της 2ης ΕΜΑΚ καθώς και εμπειρογνωμόνων.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα η Ε.Ε. αποφάσισε προς το παρόν την αποστολή 5-μελούς ομάδας Αξιωματούχων από τα Κ-Μ με εξειδίκευση ανώτερου επιπέδου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Μεταξύ των Εμπειρογνωμόνων που επιλέχθηκαν είναι και Έλληνας Ανώτερος Αξιωματικός του Π.Σ. (High level Coordinator) ο οποίος τοποθετήθηκε από την Ε.Ε. Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ομάδας. Το κλιμάκιο αναμένεται να φθάσει στα Τίρανα αύριο όπου και θα μεταβεί στην πληγείσα περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης.