Skip to main content

Press release

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Κου Θεόδωρου Μπούφη Για την επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Share this
Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Κου Θεόδωρου Μπούφη Για την επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 - civilprotection.gov.gr

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη,

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Εξοχότατε κύριε πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας,

Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχης,

Αξιότιμε κύριε Νομάρχη και κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι αγωνιστές και εκπρόσωποι των Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης,

Αξιότιμες κύριες και κύριοι,

      Τιμούμε σήμερα μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες πράξεις της νεώτερης ιστορίας μας.

      Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μια πράξη ύψιστου ηρωισμού. Οι ολιγάριθμοι Έλληνες ενωμένοι αντιστάθηκαν στην επέλαση του πανίσχυρου εισβολέα. Το ίδιο είχαν πράξει 2500 χρόνια πριν, εδώ κοντά, στις Θερμοπύλες. Και τότε οι Έλληνες, ολιγάριθμοι και ενωμένοι, αντιμετώπισαν την πανστρατιά των βαρβάρων.

      Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μια πράξη μεγίστης αυτοθυσίας. Οι Έλληνες αποφάσισαν να καταστρέψουν ένα μεγάλο έργο των υποδομών της χώρα τους και να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, ξέροντας ότι για την κατασκευή της είχαν δαπανήσει τεράστια κεφάλαια και ότι η ανατίναξή της θα επέφερε ανυπέρβλητα προβλήματα στον επισιτισμό των συμπατριωτών τους. Παρόμοια έπραξαν και το 1822 κατά την επιδρομή του Δράμαλη στην Αργολίδα, όπου οι Έλληνες έκαψαν όλες τις σοδειές τους, κατέστρεψαν όλα τα πηγάδια νερού και υποχρέωσαν τον επιδρομέα σε φυγή.

      Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, πράξη υπέρτατης γενναιότητας, συνώνυμη από το 1982 με τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, αποτελεί έναν ακόμη ηρωικό κρίκο στη μακραίωνη ιστορία μας, κατά την οποία εμείς οι Έλληνες έχουμε αντισταθεί σε δεκάδες κατακτητές. Στο διηνεκές θα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι οι Έλληνες μεγαλουργούμε όταν δρούμε με ομόνοια και με αυταπάρνηση.