Skip to main content

Press release

Το προφίλ του εμπρηστή παρουσιάστηκε κατά τη 2η ημέρα του 1ου ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ INTERREG IVC CivPro “Περιφερειακές Πολιτικές στην Πρόληψη Καταστροφών”

Share this
Το προφίλ του εμπρηστή παρουσιάστηκε κατά τη 2η ημέρα του 1ου ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ INTERREG IVC CivPro “Περιφερειακές Πολιτικές στην Πρόληψη Καταστροφών” - civilprotection.gov.gr

 Ενήλικας, άρρην, ηλικίας 36-60 ετών είναι το προφίλ του 50%  των δραστών δασικών πυρκαγιών. Ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών με ποσοστό 31% , τρίτη έρχεται η ηλικιακή κατηγορία 19-35 ετών με ποσοστό 17% , ενώ νέοι κάτω των 18 ετών αποτελούν το 2 % των δραστών. 

      Τα παραπάνω προκύπτουν σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας (2000 – 2010), που παρουσίασε ο επιπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαος Συμεωνίδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης  Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), σήμερα, κατά τη 2η ημέρα των εργασιών του 1ου Διαπεριφερειακού Συνεδρίου που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IVC CivPro,.

      Στις ηλικιακές κατηγορίες που αναφέραμε παραπάνω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση των ποσοστών αμέλειας ή πρόθεσης, που γενικότερα αποτελούν τις κύριες αιτίες των δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες 36-60 ετών και άνω των 60 ετών υπερτερεί η αμέλεια. Στις ηλικίες 9-35 ετών και κάτω των 18 ετών υπερτερεί η πρόθεση.

     Άνδρες ευθύνονται στο 92,4% των δασικών πυρκαγιών από αμέλεια (γυναίκες 7,6%) και κατά 97%  από πρόθεση (γυναίκες 3%).

     Λαμβάνοντας υπόψη το επαγγελματικό προφίλ των δραστών στους αγρότες, κτηνοτρόφους, συνταξιούχους, ιδιωτικούς και δημοσίους υπάλληλους και ελεύθερους επαγγελματίες υπερτερεί η αμέλεια, ενώ στους εργάτες, άνεργους και μαθητές η πρόθεση.

     Όσον αφορά τη χωροταξική κατανομή των πυρκαγιών το 40%  αφορά αγροτικές περιοχές, το 23%  δάση και δασικές πυρκαγιές, το 12%  οικοπεδικούς χώρους, το 10,%  πρανή οδών, το 8%  χώρους απορριμάτων, το 4% χορτολιβαδική έκταση, το 2,50 % καλάμια-βάλτους και το 0,50%  άλση.

     “Φέτος, για πρώτη φορά, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2010, δώσαμε τεράστια σημασία στην καταπολέμηση της αμέλειας, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής. Γι' αυτό συνεχίζουμε και σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουμε διαρκώς και με κάθε μέσο τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί η συμπεριφορά αυτή” σχολίασε ο κ.Θεόδωρος Μπούφης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.