Skip to main content

Press release

Αντιμετώπιση των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων- Από Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Share this
Αντιμετώπιση των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων- Από Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 - civilprotection.gov.gr

Τρίτη 08.03.2011

 Λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει διαρκώς σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον μετακινούνται να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματά τους και να μην παρεμποδίζουν τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους.

Για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ευρίσκοντο σε διαρκή ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο συντονισμός πραγματοποιείται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με την παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλη Όθωνα , τη διαρκή παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη και με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Γρηγόρη Τασούλα, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη και εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, από την Παρασκευή 04.03.2011 το ΚΕΠΠ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους και να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες για την πρόληψη των κινδύνων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το ΚΕΠΠ εξυπηρέτησε 100άδες τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών, τους οποίους κατηύθυνε αναλόγως, προκειμένου να δίδεται η ταχύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα που επικαλούντο. Εξυπηρετήθηκαν δεκάδες κλήσεις που αφορούσαν κοπές δέντρων, αποκολλήσεις αντικειμένων από διάφορα σημεία λόγω των σφοδρών ανέμων. Παρεσχέθη βοήθεια σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις πολιτών που την επικαλέστηκαν (απεγκλωβισμοί εγκύων και τετραμελούς οικογένειας από οχήματα, χορήγηση φαρμάκων σε διαβητικό εγκλωβισμένο στο όχημά του κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό διατέθηκαν 17 εκχιονιστικά μηχανήματα και 3 φορτηγά με αλάτι από την Περιφέρεια Αττικής, 14 εκχιονιστικά μηχανήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 50 εκχιονιστικά μηχανήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, Δευτέρα (07.03.2011) έως και σήμερα Τρίτη (08.03.2011) για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων διατέθηκαν:

o   Από το Πυροσβεστικό Σώμα συνολικά 89 οχήματα με 190 πυροσβέστες στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας. Αναλυτικότερα διατέθηκαν:

§  Στην περιφέρεια Αττικής 35 οχήματα διαφόρων τύπων (γερανοφόρα, διασωστικά, μεταφοράς προσωπικού, ερπυστριοφόρα και οχήματα με λεπίδες χιονιού), με 80 πυροσβέστες από τέσσερις Σταθμούς Βάσης (Ωρωπός, Βαρυπόμπη, Μάνδρα, Βίλια), τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αθηνών, Πειραιώς καθώς και την 1η ΕΜΑΚ.

§  Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 29 οχήματα διαφόρων τύπων με 55 πυροσβέστες και την 7η ΕΜΑΚ.

§  Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 οχήματα διαφόρων τύπων με 10 πυροσβέστες και την 6η ΕΜΑΚ.

§  Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Ελλάδας 21 οχήματα διαφόρων τύπων με 45 πυροσβέστες και την 8η ΕΜΑΚ.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων μόνο χθες, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατέθηκαν συνολικά 144 αστυνομικοί, 70 περιπολικά και 2 γερανοί.  Περαιτέρω διατέθηκαν:

  • 170 αστυνομικοί και 105 περιπολικά και γερανοί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, 
  • 125 αστυνομικοί και 67 περιπολικά και γερανοί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας,
  • 186 αστυνομικοί και 82 περιπολικά και γερανοί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας,
  • 124 αστυνομικοί και 46 περιπολικά και γερανοί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας και
  • 96 αστυνομικοί και 45 περιπολικά και γερανοί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. 

Επιπλέον, όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Τροχαίας βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα.