Skip to main content

Press release

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ Γ.Γ.Π.Π. ΚΑΙ ΔΕΗ ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Share this
ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ Γ.Γ.Π.Π. ΚΑΙ ΔΕΗ ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - civilprotection.gov.gr

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ Γ.Γ.Π.Π. ΚΑΙ ΔΕΗ ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τρίτη 19/7/2011

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του  Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) οργανώνουν την αποστολή 70MW από την Ελλάδα προς την Κύπρο μετά την καταστροφή που υπέστη ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στο Βασιλικό από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».  Η αποστολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και αποτελεί την πρώτη του είδους στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14/7/2011.

  Το αίτημα της Κύπρου χαρακτηρίσθηκε από την Ε.Ε. κατεπείγον και εξαιρετικής σημασίας καθώς η απώλεια σε ηλεκτρική ενέργεια είχε επιπρόσθετες συνέπειες στα εργοστάσια αφαλάτωσης τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε πόσιμο νερό.

Συνολικά θα μεταφερθούν  Η/Ζ συνολικής ισχύος 70MW εκ των οποίων 60MW από τον ΑΗΣ Μεγαλούπολης αρχικά οδικώς και στη συνέχεια δια θαλάσσης στην Κύπρο. Ένα δεύτερο ενεργειακό πακέτο αποτελούμενο από H/Z συνολικής ισχύος 10MW θα μεταφερθούν οδικώς από τον ΑΗΣ Αθερινόλακου στο Ηράκλειο και από εκεί δια θαλάσσης στην Κύπρο. Οι ενεργειακές μονάδες θα παραμείνουν στο νησί έως το τέλος Αυγούστου, όπου και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.  Η γιγαντιαία και πολύπλοκη τεχνικά επιχείρηση μεταφοράς των μονάδων ξεκίνησε χθες από τη Μεγαλόπολη προς το λιμάνι του Πειραιά. Η αναχώρηση τους για Κύπρο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα της ΔΕΗ ενεργοποίησε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 παράλληλα και το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας υποβάλλοντας αίτημα για την χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς σύμφωνα με τη 2007/606 Απόφαση της Επιτροπής.

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης «στο πλαίσιο της στρατηγικής μας επιλογής για πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ αποτελεί σύμφωνα με το Ν 3013/2003 τμήμα του Εθνικού μας Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά ως Γ.Γ.Π.Π. το Χρηματοδοτικό Μέσο υποβάλλοντας αίτημα για χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς από την Ε.Ε. Η επιχείρηση αυτή είναι δύσκολη και πολύπλοκη τεχνικά, πρόκειται για μοναδική στο είδος της αλλά η εμπειρία και η τεχνογνωσία της ΔΕΗ δεν αφήνουν αμφιβολίες για την επιτυχία της».