Skip to main content

Press release

Ημερίδα για τα δέκα χρόνια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Π.Π. (2001-11) και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης "112" πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Share this
Ημερίδα για τα δέκα χρόνια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Π.Π. (2001-11) και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης "112" πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2012

   

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για τα δέκα χρόνια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (2001-2011), καθώς και την Ευρωπαϊκή Ημέρα (11/2) για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112», που συνδιοργάνωσαν σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Αποτελεί, για μένα ιδιαίτερη χαρά να κηρύττω την έναρξη των εργασιών αυτής της ημερίδας. Έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες που διανύουμε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνώς να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε θεσμούς, οργανισμούς, δράσεις και δομές που έχουν θεμελιωθεί στα ιδεώδη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνοχής. Με τη διαρκή πρόοδο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, άρχισαν να δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσμοί και δομές καθοριστικοί για την προστασία των Κ-Μ όπως ακριβώς είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Παπουτσής.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας μίλησε για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των καταστροφών». Όπως τόνισε «συνδυάζεται και με μια σειρά νομοθετικών μέτρων στον τομέα της πρόληψης και με την δημιουργία μηχανισμών για την ενίσχυση των κρατών μελών στους τομείς της επέμβασης και της αποκατάστασης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε το 2001 για τη στήριξη της κινητοποίησης βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών, ασχολείται με την καταγραφή, τον συντονισμό και την αλληλοσυμπληρωματικότητα των ικανοτήτων πολιτικής προστασίας των συμμετεχόντων κρατών».

Για τη σημασία του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ε.Ε. είτε μέσω των προγραμμάτων, είτε όταν και όποτε απαιτηθεί, με την παροχή συνδρομής για την αντιμετώπιση μιας πληγείσας περιοχής, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης. «Η Ελλάδα μετέχει -μέσω της Γ.Γ.Π.Π. στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Π.Π. σε όλα τα επίπεδα πλέον. Θα τολμούσα να πω ότι πλέον είμαστε μια πολυεθνική, πολυευρωπαική ομάδα η οποία έχει κοινούς στόχους και κοινό όραμα και μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού έχει αποκτήσει το πλέον κρίσιμο ζητούμενο κοινή επιχειρησιακή γλώσσα συνομιλίας» επεσήμανε.

O Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης, μίλησε για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σημασία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. « Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ένα σύμβολο των αξιών της ΕΕ: κράτη μέλη τα οποία συνεργάζονται, με πνεύμα πραγματικής αλληλεγγύης, για την παροχή βοήθειας σε εποχή κρίσης. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας διευκολύνει τη συνεργασία 31 ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης καταστροφών (27 κράτη μέλη της ΕΕ, Κροατία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Οι χώρες που συμμετέχουν συγκεντρώνουν πόρους, οι οποίοι μπορούν να διοχετευθούν σε χώρες που πλήττονται από καταστροφές ανά τον κόσμο» είπε ο κ.Καρβούνης.

Ενώ ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος προσδιόρισε τη θέση του ΕΚ σχετικά με τη δημιουργία κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή αντίδραση στις καταστροφές.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι ομιλίες των:

•·         Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή

•·         Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα

•·         Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη

•·         Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη

•·         Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλου

έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: