Skip to main content

Press release

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η λειτουργία του αναβαθμισμένου «112» από το α’ εξάμηνο του 2014

Share this
Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η λειτουργία του αναβαθμισμένου «112» από το α’ εξάμηνο του 2014 - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ώρα 17.30

             Η λειτουργία ενός σύγχρονου call center, που θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των κλήσεων εκτάκτου ανάγκης, από το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο στόχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, κατά την Συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία προβολής του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112», που οργανώθηκε σήμερα από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

             Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίηση του Διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που αφορούν στον «112» με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς στις 25 Ιανουαρίου εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτραπου είχαν ασκηθεί στο στάδιο υποβολής φακέλων προσφορών, τα οποία είχαν προκαλέσει καθυστέρηση ενός έτους.

            Όπως εξήγησε με την  ολοκλήρωση του έργου θα διευρυνθούν σημαντικά οι υποδομές υποστήριξης και οι δυνατότητες του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», με νέα εργαλεία, όπως για παράδειγμα, με τεχνολογίεςγια τη μαζική ενημέρωση πληθυσμών που βρίσκονται σε περιοχή που αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες, με μαζική αποστολή τυποποιημένων μηνυμάτων sms καθώς και με νέες εφαρμογές γεωγραφικής απεικόνισης των δεδομένων θέσηςτου καλούντος που θα επιτρέψει την αμεσότερη ανταπόκριση των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης. Τελικός στόχος είναι στο κέντρο αυτό να συγκεντρώνονται όλες οι κλήσεις εκτάκτου ανάγκης, που στη συνέχεια θα διανέμονται στις υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κλπ).

            Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι ήδη σήμερα το «112» αποτελεί ένα σημαντικό  εργαλείο στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς δέχεται πάνω από 3.200.000 κλήσεις ετησίως, ενώ προσφέρει στον πολίτη την κατάλληλη βοήθεια, στον συντομότερο χρόνο –η απάντηση στην κλήση δεν υπερβαίνει τα 9 δευτερόλεπτα, χρόνος που επιχειρείται να βελτιωθεί περεταίρω- απαντά σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά- εξυπηρετώντας έτσι πιο αποτελεσματικά και πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ είναι ο μοναδικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με δυνατότητα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης καλούντος.

            Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού 7.136.480 ευρώ έργου της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», έχει εξασφαλιστεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

            Παράλληλα, προανήγγειλε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης για το «112» σε επίπεδο Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

            Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Πάνος Καρβούνης, επεσήμανε ότι η αναγνωρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» παραμένει χαμηλή στην Ελλάδα (μόλις το 2% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα τον αναγνώρισε ως αριθμό κλήσης επειγόντων), εξηγώντας ότι στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης την οποία στηρίζει η Επιτροπή είναι η διάδοσή του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί διευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε μέχρι το 2015, το σύνολο των αυτοκινήτων να διαθέτουν εξοπλισμό που θα εκπέμπει αυτόματα σήμα γεωγραφικού εντοπισμού, σε περίπτωση ατυχήματος.

           Ο Πρόεδρος του ΕΕΝΑ (European Emergency Number Association) κ. Δημήτρης Πύρρος τόνισε από την πλευρά του ότι το «112» αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας, καθώς την ευθύνη για την κινητοποίηση της καταλληλότερης υπηρεσίας σε κάθε περιστατικό έκτατης ανάγκης αναλαμβάνει η πολιτεία αντί του πολίτη. Ο κ. Πύρρος διατύπωσε μάλιστα την πρόταση ενεργοποίησης εθελοντών γλωσσικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της λειτουργίας του «112» ώστε να καλυφθεί η ανάγκη επικοινωνίας και σε άλλες γλώσσες, που είναι αυξημένη ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

           Ο προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Δικτύων Πληροφοριών της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Άρης Πετρουλάκης, παρουσιάζοντας τα τηλεοπτικά σποτ για το «112» τα οποία παρήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης από το 1999, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του στην Ελλάδα, απηύθυνε έκκληση για την ευρύτερη δυνατή διάδοση του αριθμού έκτακτης ανάγκης, προαναγγέλλοντας επέκταση της καμπάνιας προβολής του κοινωνικού μηνύματος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κινηματογράφου πέραν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.