Skip to main content

Press release

* Συλληπητήριο τηλεγράφημα του Γενικού Γραμματέα για τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα

Share this
Read the Press Release in pdf
*  Συλληπητήριο τηλεγράφημα του Γενικού Γραμματέα για τις πλημμύρες στη      Σρι Λάνκα - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

 

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Διαχείρισης Καταστροφών της Σρι Λάνκα Dunesh Gankanda, απέστειλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, για τις ανθρώπινες απώλειες μαζί με την αμέριστη συμπαράστασή του σε όσους επλήγησαν. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν πριν λίγες ημέρες, στο περιθώριο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Προστασίας και Ασφάλειας στη Μόσχα και να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Ροάνου (Tropical Storm Roanu), που έπληξε τη Σρι Λάνκα, προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ατόμων, σύμφωνα με τα επίσημα μέχρι στιγμής στοιχεία των αρμοδίων αρχών της νησιωτικής χώρας. Το βίαιο ξέσπασμα του κυκλώνα ευθύνεται και για τον εκτοπισμό από τις εστίες τους, εκατοντάδων πολιτών που διαμένουν στην Πρωτεύουσα Κολόμπο και το γειτονικό Κιγκάλι, καθώς έχουν υποστεί ζημιές χιλιάδες σπίτια, εκ των οποίων εκατοντάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καταγραφεί επίσης σοβαρές ζημιές σε επιχειρήσεις και βιομηχανία.

Η χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προέκυψαν από την σφοδρή εκδήλωση του φαινομένου, ενεργοποίησε μεταξύ άλλων και τη διαδικασία αναζήτησης διεθνούς συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία των πλημμυροπαθών. Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.