Skip to main content

Press release

* Συνάντηση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με τον Πρέσβη της Νορβηγίας

Share this
Read the Press Release in pdf
*  Συνάντηση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με τον Πρέσβη της Νορβηγίας - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου 2016

 

Με τον Πρέσβη της Νορβηγίας, κ. Jorn Eugene Gjelstad συναντήθηκε τη Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), με αφορμή την τελευταία προσφορά της Νορβηγίας σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Χώρα μας, στο πλαίσιο της 2ης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (ΕΜΠΠ) για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την άμεση ανταπόκριση της Νορβηγίας στο ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του ΕΜΠΠ, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της προσφυγικής κρίσης.

Με τη σειρά του ο Πρέσβης της Νορβηγίας, σημείωσε ότι η Χώρα μας, διαδραμάτισε έναν ιδιαίτερο και απολύτως κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Συνεχάρη την Γ.Γ.Π.Π. για την άρτια οργάνωση και τον συντονισμό των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χώρα μας. Ο Νορβηγός Πρέσβης έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου και αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών της Νορβηγίας πρόταση για χρηματοδότηση ύψους 20 εκ. ευρώ έως το 2021, προς την χώρα μας στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου και της πρώτης υποδοχής, καθώς και της ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την εξαιρετική συνεργασία που διακρίνει τις σχέσεις μεταξύ των Εθνικών Αρχών πολιτικής προστασίας, Ελλάδας και Νορβηγίας, διατυπώνοντας εμφατικά πως μέσω της έμπρακτης στήριξης και αλληλέγγυας στάσης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, μπορούν να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα και στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.