Skip to main content

Press release

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Share this
Read the Press Release in pdf
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα - civilprotection.gov.gr

 

Αθήνα, 14 Μαΐου 2020

 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσα μας, προχωράμε στην νέα μας καθημερινότητα.

Από την Δευτέρα 18 Μαΐου, επιτρέπονται, όπως γνωρίζετε, οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Επιτρέπεται, δηλαδή, η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ Νομών και Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επειδή υπάρχουν σχετικά ερωτήματα, να διευκρινίσουμε ότι επιτρέπεται και η μετακίνηση στην Εύβοια. Η Λευκάδα, η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί. Ως εκ τούτου, η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς, όπως και στα υπόλοιπα νησιά, θα επιτραπεί, αν όλα πάνε καλά, και το τονίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

Επίσης, την Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τι ισχύει από αυτή την Κυριακή 17 Μαΐου. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων, με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί. Δηλαδή, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 500, 800 ή 1.000 ή 1.400 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί ως 50 άτομα.

Και στην περίπτωση των χώρων λατρείας, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Οι παραπάνω κανόνες αφορούν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, ισχύουν για τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και όλων των δογμάτων.

Επίσης, από αυτό Σάββατο 16 Μαΐου, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των λοιμοξιωλόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, οι οποίες ανοίγουν στις 8 το πρωί του Σαββάτου, υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους.

Πιο συγκεκριμένα, σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.

Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.

Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας, που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία. Για αυτό τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μη ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της Δημόσιας Υγείας. Καμία έκπτωση εις βάρος της προσπάθειάς μας. Καμία έκπτωση εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου μας.

Επίσης, σας ενημερώνω ότι αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές, με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται από την αρμόδια υγειονομική Επιτροπή.

Σχετικά με τα επιχειρησιακά ζητήματα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στη Νέα Σμύρνη Λάρισας είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση που από εχθές έχουμε οριστικοποιήσει.

Εχθές λάβαμε 652 δείγματα, σήμερα άλλα 72. Έχουν σταλεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και περιμένουμε στις αμέσως επόμενες ώρες τα αποτελέσματα μαζί με τις απαραίτητες επαληθεύσεις.

Τέλος, στη Λέσβο και σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδίου που αφορά στην ιχνηλάτηση μετά τα 2 κρούσματα, σας ενημερώνω ότι έχουν ληφθεί περίπου 81 δείγματα, των οποίων τα αποτελέσματα περιμένουμε από ώρα σε ώρα.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Η άρση των μέτρων είναι, όπως συχνά αναφέρουμε, η πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας, γιατί η νέα μας καθημερινότητα διαφέρει από αυτή που γνωρίζαμε.

Και αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Και όσο και αν κάποιες φορές αυτή η νέα καθημερινότητα μάς κάνει να δυσανασχετούμε, είναι αυτή που διασφαλίζει ότι θα παραμείνουμε υγιείς, ότι θα ολοκληρώσουμε το σχέδιο άρσης των μέτρων χωρίς απρόοπτα, ότι θα συνεχίσουμε και σε αυτό το στάδιο να αποδεικνύουμε ότι από τις δυσκολίες βγαίνουμε πάντα πιο δυνατοί.

Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές, παραμένουμε προσεκτικοί. Σας ευχαριστώ.

 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Έως σήμερα, περισσότερα από 4.466.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 1.678.000 συνάνθρωποί που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Παγκόσμια έχουν καταγραφεί 299.483 θάνατοι και στην Ευρώπη έχουμε ξεπεράσει πλέον, τα 1.623.000 καταγραμμένα κρούσματα.

Σήμερα ανακοινώνουμε 10 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.770, το 55,3% αφορά άνδρες. 610, δηλαδή το 22% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.409 το 51% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη. 10, το 41,7%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 156 θανάτους συνολικά στη χώρα. 41 ήταν γυναίκες, δηλαδή το 26,3% και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί έως σήμερα 116.233 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με ανακοινώσεις από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πως ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας, θα ήθελα να τοποθετηθώ.

Όταν ένας ιός, όπως αυτός, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός.

Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας, δηλαδή καρδιακές επιπλοκές, νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις, νευρολογικές εκδηλώσεις, σοβαρά φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται ευτυχώς εξαιρετικά σπάνια και όταν υπάρχει εκτός ελέγχου κυκλοφορία, ακόμα και σε παιδιά.

Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία τού ιού, πως όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει τη δική του ανεξέλεγκτη διαδρομή, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως παραδείγματος χάριν κάνουν οι ιοί της γρίπης.

Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια και όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια.

Όπως είπαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορονοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο.

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Τι σημαίνει ενδημικός; Με απλά λόγια σημαίνει πως θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο.

Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι σε όλους μας γνωστό, πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης, αλλά και σοβαρής πνευμονίας.

Νομίζω αυτή η αναφορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προέκυψε από τρία σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Πρώτον, την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε, αυτό ήταν όλο και άλλα που θεωρώ πως αδικούν την επιστημονική λογική.

Το δεύτερο, που πηγάζει από το πρώτο, αναδεικνύονται συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στην στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος, συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής.

Το τρίτο, που πηγάζει από τα δύο πρώτα και νομίζω οδήγησε και σε αντίστοιχες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αφορά την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες, την ώρα που όλοι προσπαθούν σιγά-σιγά να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα και να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα.

Στο Wuhan θα κάνουν μαζικούς επανελέγχους, λόγω εμφάνισης 6 κρουσμάτων. Στην Ιταλία είχαν αντίστοιχα μεγάλη αύξηση σε κάποιες από τις αρχικά πληγείσες περιοχές, εντός μιας εβδομάδας από την άρση των μέτρων. Στον Λίβανο οι αρχές ξαναέβαλαν τη χώρα σε lockdown για 4 ημέρες από εχθές το βράδυ, μετά από μια σημαντική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μικρή συμμόρφωση με τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Στο Πακιστάν το ίδιο. Η Ινδία αρχίζει να ζει έναν εφιάλτη στην Βομβάη. Η Σουηδία, μία χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει μια πιο ήπια προσέγγιση, αλλά και 3.529 νεκρούς. Θα αντέχαμε να είχαμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως οι φίλοι Σουηδοί εχθές; Η Τανζανία δεν κάνει πια αναφορές για τον ιό και έγινε σημαντική σύσταση εχθές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν τα λέω αυτά για να δημιουργήσω απαισιοδοξία. Νομίζω χρησιμεύουν σε όλους μας σαν ένα κίνητρο για επαγρύπνηση. Ιδιαίτερα μετά από μία ήπια πορεία του ιού στη χώρα μας, η οποία όμως ταυτόχρονα δεν συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσίας.

Στην Πατρίδα μας εκτιμάται, με τα έως τώρα δεδομένα, πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό, ίσως λιγότερο και από το 0,5% του πληθυσμού. Περισσότερα δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την πορεία είναι απαραίτητα. Για αυτό το λόγο ήδη προγραμματίζεται και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής 4 μελετών. Ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και να σας τα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες.

Πρώτον, προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Βέβαια, η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας στη χώρα, μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές. Λίγο παραπάνω κάποιες περιοχές, λίγο παρακάτω κάποιες άλλες.

Δεύτερον, οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Σύντομα θα έχουμε μια πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες μας. Έναν πληθυσμό που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18 έως 65 έτη. Σας θυμίζω πως 70% των περιπτώσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό αφορά ακριβώς αυτές τις ηλικίες.

Τρίτον, επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τέταρτον, στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν ακριβώς, όπως αυτό που είπα πριν από λίγο για την Ελλάδα, για διαφορετική πορεία σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες. Η Μαδρίτη για παράδειγμα έχει 11%, τα Κανάρια Νησιά 2%. Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές, αλλά δυστυχώς ακόμη χαμηλά επίπεδα ανοσίας γύρω στο 5%. Και υπολογίστηκε ένας κίνδυνος θανάτου γύρω στο 1 με 1,2%, πολύ παραπάνω από τη γρίπη, και υψηλότερο από αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι.

Χαρακτηριστικό της ισπανικής μελέτης ήταν πως τα παιδιά 1-4 ετών, 2,2% μόνο ήταν θετικό, ενώ στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών μόλις 3%.

Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου, με τις μελέτες αντισωμάτων όπου κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Για παράδειγμα οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά. Θα το δούμε, όμως, αυτό.

Αυτή την στιγμή ο κόσμος έχει κάποιον έλεγχο. Ξέρει πώς να αντιμετωπίσει, να αντέξει την επιδημία πιο οργανωμένα, ακόμα και μέσα στις αβεβαιότητες που έχουμε τονίσει πολλές φορές, ακόμα και την ψυχολογική αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε όλους μας.

Είναι σημαντικό όσο ο ιός μεταφέρεται με τον ίδιο τρόπο, εμείς να τον κρατούμε σε έλεγχο. Αυτή την στιγμή τα μέτρα υγιεινής και απόστασης έχουν τον κύριο λόγο. Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας, με την σωστή μας συμπεριφορά, με πολύ απλούς κανόνες.

Με τα έως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Σας ευχαριστώ.