Δελτίο τύπου

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf
• Την 4η συνάντηση εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ελέγχου Κινδύνων Καταστροφών ΕΕ-Κίνα» φιλοξένησε η ΓΓΠΠ - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ώρα, 17.00

Η 4η συνάντηση εταίρων του Προγράμματος «Ελέγχου Κινδύνου Καταστροφών ΕΕ-Κίνα», πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/1/14) στην Αθήνα στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ελληνική εθνική αρχή αρμόδια για θέματα Πολιτικής Προστασίας) με τη συμμετοχή εκπροσώπων, σε υψηλό επίπεδο, από τις χώρες εταίρους στο πρόγραμμα. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης προήδρευσε της συνάντησης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, τόσο ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ελέγχου Κινδύνου Καταστροφών ΕΕ-Κίνα» όσο και ως η Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ θα στηρίξει τις δράσεις του έργου αυτού που θεωρείται υψηλής προτεραιότητας για την Ευρώπη σε κοινωνικό, πολιτικό και πρακτικό επίπεδο. Το πρόγραμμα «θα φέρει την Κίνα και την ΕΕ σε ένα πεδίο συνεργειών πάνω στον έλεγχο του κινδύνου καταστροφών», ενισχύοντας τη συνεργασία των δύο μερών σε έναν «τομέα καταλυτικής σημασίας για την κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή, που αποτελούν προτεραιότητα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη σύγχρονη Κίνα», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων στην Κίνα, έναντι των προκλήσεων της ετοιμότητας, του περιορισμού των κινδύνων και της αντιμετώπισης των συνεπειών των καταστροφών. «Στην Πολιτική Προστασία, είναι αποστολή μας να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με τις επιπτώσεις των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η πρόληψη των περιβαλλοντικών και τεχνολογικών καταστροφών, η ετοιμότητα προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών απειλών, η αγωγή και εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν την ατζέντα της σύγχρονης Πολιτικής Προστασίας. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι και η διεθνής αλληλεγγύη και ευαισθητοποίηση» υπογράμμισε.

Στόχος του προγράμματος

Το πρόγραμμα στόχο έχει να διευκολύνει τις Κινεζικές Αρχές, μέσα από τη συστηματοποίηση και σε πραγματικό χρόνο υλοποίηση ανταλλαγών με την ΕΕ, τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη μηχανισμών παρέμβασης, όπως και επιστημονικών δεδομένων και τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των εργαλείων έγκαιρης πρόγνωσης και προειδοποίησης, να ενισχύσουν το εθνικό δίκτυο αντιμετώπισης καταστροφών, περιορίζοντας την έκθεση του πληθυσμού της χώρας στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και στις συνέπειές τους.

Συμμετέχοντες εταίροι

Οι εταίροι του προγράμματος προέρχονται από επτά συνολικά χώρες μέλη της ΕΕ –η Ελλάδα συμμετέχει ως εταίρος μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία. Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 15 Ιουνίου 2012, στο Πεκίνο από την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Πολιτικής Προστασίας και Διεθνούς Συνεργασίας κ. Kristalina Georgieva και το μέλος του Κινεζικού Κυβερνητικού Συμβουλίου κ. Ma Kai.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Michel Papaud, Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (directeur général de la sécurité civile et de la gestion des crises), η οποία είναι επικεφαλής εταίρος του έργου, ο κ. Yves Dussart, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Philippe Nardin, Επικεφαλής των Αποστολών Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Γαλλίας, ο κ. Luigi D'Angelo, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Keith Strickland, Υποδιευθυντής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο κ. Arto Tissari, Συντονιστής Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της Φινλανδίας, ο κ. Thomas Hoenicke, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Παροχής Τεχνικής Υποστήριξης της Γερμανίας (THW), ο κ. Emmanuel Vergne, Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων και Προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας, ο κ. Francisco Luis De Vera Santana Τεχνικός Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Ισπανίας (DGPCE), ο κ. Patrice Brisset, πρώην Επικεφαλής Ομάδας Έργου του προγράμματος EU China DRM, ο κ. Milan Konecny, ο Τσέχος εκπρόσωπος στο πρόγραμμα και επικεφαλής Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Masaryk, η κ. Sarinah Asselas, Ανώτατη Σύμβουλος του προγράμματος EU China DRM, η κ. Nacéra Amraoui Επικεφαλής Προγράμματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας, η κ. Cécile Vinet Οικονομική Διευθύντρια της γαλλικής CiviPol και η κ. Κάλλη Σαΐνη, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ για την Πολιτική Προστασία και ο κ. Dimitri Zoulas, Ακόλουθος Ασφαλείας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η διοργάνωση της 4ης συνάντησης των εταίρων στην Αθήνα κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ παρέχει μία σημαντική ευκαιρία για την παρακολούθηση και καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση θεμάτων προτεραιότητας.

Λεζάντα Φ2: Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλος Γεωργιάδης με τον Γενικό Διευθυντή της αρμόδιας για την Πολιτική Προστασία Εθνικής Αρχής της Γαλλίας Μισέλ Παπώ και την εθνική εκπρόσωπο Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας στην ΕΕ Κάλλη Σαΐνη.