Δελτίο τύπου

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf
Ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2021

Στο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (European Emergency Number Association, EENA), που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας από 6 έως 8 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος-Μάριος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από το Διευθυντή Πληροφορικής και Τεχνικής Υποστήριξης ΓΓΠΠ, Μάνο Ανδρουλάκη, και το Διαχειριστή Συστημάτων του 112, Βασίλη Καζούκα. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Θανάσης Στάβερης-Πολυκαλάς, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αντικείμενο το συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών  που αφορούν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναλλακτικών τρόπων επιχειρησιακής υλοποίησης του 112, καθώς και θεμάτων προειδοποίησης πολιτών σε περιπτώσεις καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

Στην ομιλία του, ο κ. Καραγιάννης παρουσίασε τη δημιουργία και την επιχειρησιακή δράση της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112. Συγκεκριμένα, περιέγραψε τα δύο σκέλη της υπηρεσίας, ήτοι το σύστημα διαχείρισης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (εισερχόμενο σκέλος) και το σύστημα συναγερμού πολιτών (εξερχόμενο σκέλος), ενώ ανέλυσε τα στρατηγικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του συνδυασμού των δύο επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε μία υπηρεσία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διϋπουργική διάσταση της υπηρεσίας και στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ τόνισε τα οφέλη του 112 για τους πολίτες της Ευρώπης και όσους ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.