Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο 3ο Forum του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT: Η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα απαραίτητη

Μοιράσου το
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  στο 3ο Forum του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT: Η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα απαραίτητη - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2021

Στο 3οForum του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με θέμα τη «Διαχείριση Πλημμυρικού Κινδύνου σε Συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής», έδωσε το «παρών» σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στον κύριο στόχο του νεοσύστατου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων απόκρισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρα μας.  

Στην προσπάθεια αυτή, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η συνδρομή της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας είναι απαραίτητη και καθοριστικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο για την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών με επίκεντρο το τρίπτυχο «Πρόληψη-Προετοιμασία/Ετοιμότητα-Ανθεκτικότητα».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αιγίς» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, έχουν ήδη προβλεφθεί ευφυή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ξεκινήσει άμεσα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η αποτύπωση/χαρτογράφηση από drone περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πλημμυρών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Αλεποχώρι Αττικής η άσκηση «Κιβωτός 2021» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, ενώ στόχος του Υπουργείου είναι να πραγματοποιηθούν σε όλη την χώρα αντίστοιχες ασκήσεις, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας συνεργειών μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και κρατικού μηχανισμού, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούν προστιθέμενη αξία για ολόκληρη την κοινωνία. «Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις», σημείωσε. Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα, «το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας, με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις καινοτόμες προσεγγίσεις του, μπορεί και πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της απόκρισης της χώρας απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και κάθε είδους φυσική καταστροφή» τόνισε.