Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

JHET-SDRU/ 'Ασκηση απεγκλωβισμού επιζώντων θυμάτων σεισμού

Μοιράσου το
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf
JHET-SDRU/ 'Ασκηση απεγκλωβισμού επιζώντων θυμάτων σεισμού - civilprotection.gov.gr

 Με την υλοποίηση κοινής άσκησης για τον απεγκλωβισμό επιζώντων θυμάτων σεισμού από συντρίμμια, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, ολοκληρώθηκαν σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, οι εργασίες της Ελληνοτουρκικής Συντονιστικής Επιτροπής, για τη σύσταση Μικτής Ελληνοτουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών. Εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

      Για τη σημασία της κοινής ελληνοτουρκικής άσκησης μίλησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:

      «Η πολιτική της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών περνάει πρώτα από όλα από τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες και από τέτοιου είδους επαφές σε πρακτικό επίπεδο που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο.

     Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αρχές διοργάνωσαν αυτή την κοινή άσκηση στην οποία συμμετέχει το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία των Ελλήνων στην Τουρκία όπως επίσης να αντλήσουμε εμπειρίες και γνώσεις από την τουρκική πλευρά.

     Η Πολιτική προστασία, η προστασία του πολίτη, του ίδιου του ανθρώπου, δεν γνωρίζει σύνορα. Πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησε και υποστήριξε θερμά από την πρώτη στιγμή ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητά του τότε, ως υπουργός Εξωτερικών, μετά τους σεισμούς του 1999 και τώρα παίρνει σάρκα και οστά.

    Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια άσκηση πέρα από τις θεωρητικές συζητήσεις και τις ασκήσεις επί χάρτου. Βλέπουμε πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει και για την Ελλάδα και για την Τουρκία».

     Ο κ. Παπουτσής ξεναγήθηκε στο χώρο όπου θα διεξαγόταν η άσκηση, σε χαλάσματα παλιού εργοστασίου στη Βάρη, όπως και στα κινητά επιχειρησιακά κέντρα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα και χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση. Ενώ ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη για το σενάριο της επιχείρησης.

      Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 15 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά εκπαιδευμένους στην έρευνα και διάσωση σκύλους- τον δίχρονο Ερμή και την 17μηνών Φαίδρα- με 5 οχήματα έρευνας και διάσωσης και τα δύο κινητά επιχειρησιακά κέντρα. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν 10 άτομα της ομάδας έρευνας και διάσωσης Σμύρνης, με 3 οχήματα του τμήματος πολιτικής προστασίας Σμύρνης

     Το σενάριο της άσκησης διεξήχθη σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε πραγματικές συνθήκες και προέβλεπε από κοινού επέμβαση της ομάδας της ΕΜΑΚ και της τουρκικής ομάδας έρευνας και διάσωσης, σε συντρίμμια κτιρίου όπου είχαν εγκλωβιστεί πολίτες. Μετά τον οπτικό (επιφανειακό) έλεγχο, τα δύο σκυλιά, ράτσας λαμπραντόρ γκόλντεν ριτρίβερ, ανέλαβαν το ρόλο του εντοπισμού επιζώντων στα χαλάσματα των κτιρίων κι αμέσως μετά οι πυροσβέστες με τα ειδικά μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη εξόδων διάσωσης τριών πολιτών που είχαν «καταπλακωθεί» από τα συντρίμμια. Το σενάριο ολοκληρώθηκε με τη μεταφορά των απεγκλωβισμένων, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία βρισκόντουσαν σε ετοιμότητα, στα νοσοκομεία.

      Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΣΠ κ. Ευαγγελία Πέλλη, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Πύρρος και από την τουρκική πλευρά η επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Ιρέπ Γκιουρέλ.

Δείτε παρακάτω σχετικό φωτογραφικό υλικό: