Την έναρξη του 1ου Διαπεριφερειακού Συνεδρίου του προγράμματος INTERREG IVC CivPro που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriott, κήρυξε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαρκούς επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά θέματα πολιτικής προστασίας. Περαιτέρω επισήμανε την αξία του συνεδρίου σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που αφορούν τις νέες δομές της περιφερειακής αποκέντρωσης στη χώρα μας και την ενίσχυση των δομών της Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε δε, ότι η συνοχή, η αλληλεγγύη και η ασφάλεια του πολίτη αποτελούν πάντα κυρίαρχες συνιστάμενες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια, με τη ρήση του Ηράκλειτου “στη φύση αρέσει να κρύβεται” ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης έδωσε το στίγμα του συνεδρίου και κάλεσε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Εμμανουήλ Όθωνα να χαιρετίσει την έναρξη του συνεδρίου. Ο κ. Όθωνας αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου, καθώς συναντώνται στο ίδιο τραπέζι άτομα από κράτη-μέλη με διαφορετικές μέχρι σήμερα εμπειρίες στις καταστροφές, προκειμένου να ξεπεράσουν μονοδιάστατες προσεγγίσεις στον ευαίσθητο χώρο των φυσικών καταστροφών και να συνθέσουν νέες πολιτικές που θα συνδυάζουν το ευρωπαϊκό, το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο.
Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος ανακοίνωσε την σταδιακή επέκταση του συστήματος AIS (Automatic Identification System/Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης) και σε αλιευτικά σκάφη μήκους άνω των 15 μέτρων για την καλύτερη πρόληψη των ναυτικών ατυχημάτων.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στυλιανός Στεφανίδης παρουσίασε στους συνέδρους τα πρώτα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου 2010. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των καμένων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων ανέρχεται στα 62.547 στρέμματα. Το 73% των δασικών πυρκαγιών τέθηκε υπό έλεγχο εντός των τριών πρώτων ωρών και το 94,44% εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου. Τα αίτια των πυρκαγιών από την αρχή του έτους μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο για τις οποίες είχε ολοκληρωθεί η προανάκριση αφορούν αμέλεια (33,95%), πρόθεση (36,99%), τυχαία (3,89%) φυσική (6,02%), άγνωστη (19,15%).
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Κοσμάς Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας του ελλαδικού χώρου και την έναρξη ισχύος των ευρωκωδίκων από το 2011.
Τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Δημήτριος Παπαναστασίου ανακοίνωσε την πόντιση οργάνων στο βυθό των ελληνικών θαλασσών με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης για δυνατά κύματα (τσουνάμι) στις ελληνικές ακτές.
Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπολοίπων εταίρων του προγράμματος από Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί ο κ. Ian Clark, επικεφαλής της Μονάδας Πρόληψης Καταστροφών της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO4) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχει επίσης και ο κ. Dale Dague επικεφαλής του Κλάδου Επιχειρήσεων Έκτακτων Αναγκών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δασών των ΗΠΑ
Δείτε παρακάτω σχετικό φωτογραφικό υλικό :