Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

FAQ (Frequently Asked Questions)

12

FAQ - Πότε & πώς καλώ

1.

Τι είναι το 112;

To 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες σε περιπτώσεις όπου ένας πολίτης χρειάζεται άμεση βοήθεια.

2.

Με ποιους φορείς/υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι διασυνδεδεμένο το 112;

Ο πολίτης καλεί το 112 όταν βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και χρειάζεται άμεση βοήθεια από:

  • την Ελληνική Αστυνομία
  • τo Πυροσβεστικό Σώμα
  • το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας – ΕΚΑΒ
  • το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή
  • την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τη διαχείριση έκτακτων σοβαρών περιστατικών παιδιών και εφήβων που αφορούν σε φαινόμενα βίας 116111

3.

Με ποιους τρόπους μπορώ να επικοινωνήσω με το 112;

Η επικοινωνία προς το 112 μπορεί να γίνει:

  • από σταθερό τηλέφωνο
  • από κινητό τηλέφωνο, ακόμα και
    • χωρίς κάρτα SIM
    • από κλειδωμένη συσκευή, από την αρχική οθόνη ενεργοποίησης
  • από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους, ακόμα και χωρίς τηλεκάρτα
  • με γραπτό μήνυμα (SMS) ή μήνυμα πολυμέσων (MMS)
  • με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση contact@112.gov.gr
  • με χρήση της εφαρμογής «gov.gr» για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στα app stores

4.

Χρεώνεται η κλήση προς το 112;

Η κλήση προς το 112 είναι δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο

5.

Δεν έχω σήμα στο κινητό. Μπορώ να καλέσω το 112;

Η κλήση προς το 112 μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και εάν βρίσκομαι εκτός εμβέλειας του δικτύου, η κλήση προς το 112 υποστηρίζεται από άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

6.

Ποιες ώρες μπορώ να επικοινωνήσω με το 112;

Στην Ελλάδα το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου.

7.

Ποιοι απαντούν στο 112;

Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν άμεσα ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές. Επιπλέον, το τηλεφωνικό κέντρο του 112 στελεχώνεται και με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ΕΚΑΒ).

8.

Σε ποιες γλώσσες μπορώ να επικοινωνήσω με το 112;

Οι χειριστές του 112 απαντούν σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

9.

Ποιες πληροφορίες χρειάζεται να δώσω στο 112;

Όταν καλώ το 112 αναφέρω το είδος της έκτακτης ανάγκης και τη θέση του συμβάντος. Οι χειριστές θα κάνουν ερωτήσεις για να διαπιστωθεί το είδος της βοήθειας που απαιτείται.

Όταν στέλνω μήνυμα στο 112, είναι σημαντικό να γράψω:

  • Τι έχει συμβεί;
  • Πού έχει συμβεί;
  • Πότε έχει συμβεί;
  • Υπάρχουν τραυματίες;

10.

Αν καλέσω κατά λάθος το 112, τι πρέπει να κάνω;

Είναι σημαντικό να μην κλείσω το τηλέφωνο χωρίς να μιλήσω. Ενημερώνω ότι πρόκειται για λάθος, διαφορετικά θα κινητοποιηθεί άσκοπα βοήθεια, την οποία ίσως εκείνη τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως κάποιοι άλλοι.

11.

Τι είναι το eCall και πώς συνδέεται με το 112;

Είναι ένα σύστημα υποχρεωτικά εγκαταστημένο από 31/03/2018 σε όλα τα οχήματα στην ΕΕ, το οποίο σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος καλεί αυτόματα και δωρεάν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Όταν το eCall ενεργοποιηθεί, συνδέεται με το κέντρο 112, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης και ζεύξης δεδομένων. Καθίσταται έτσι εφικτή η επικοινωνία με όλους τους επιβάτες του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα τα δεδομένα που διαβιβάζονται (ακριβής θέση, κατεύθυνση οχήματος, ώρα ατυχήματος, αριθμός ταυτοποίησης οχήματος) επιτρέπουν αμεσότερη διαχείριση/απόκριση στο συμβάν.

Το σύστημα eCall λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως τόπου αγοράς ή ταξινόμησης του οχήματος, και ενεργοποιείται αυτόματα μόνο σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Μπορώ, ωστόσο, να το ενεργοποιήσω και χειροκίνητα με το πάτημα κουμπιού που φέρει την ένδειξη SOS και βρίσκεται στην καμπίνα του οχήματός μου, σε περίπτωση που βρίσκομαι σε έκτακτη ανάγκη και χρειάζομαι βοήθεια. Εφόσον, λοιπόν, διαθέτω μοντέλο αυτοκινήτου νεότερο της 31ης Μαρτίου 2018, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζω πού βρίσκεται το κουμπί SOS και ότι μπορεί να με συνδέσει με το 112, αποστέλλοντας ταυτόχρονα δεδομένα γεωεντοπισμού μόνον εφόσον το ενεργοποιήσω.

12.

Όταν καλώ το 112, μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία μου;

Η κλήση στο 112 από κινητό τηλέφωνο ή η αποστολή μηνυμάτων SMS προς το 112, παρέχει τη δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού της γεωγραφικής μου θέσης μέσω της τεχνολογίας Advanced Mobile Location (AML).

Οι συσκευές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android (έκδοση 4.1 ή νεότερη) ή iOS (έκδοση 11.3 ή νεότερη) υποστηρίζουν αυτόματη, δωρεάν ενεργοποίηση της υπηρεσίας γεωεντοπισμού, με συλλογή και αποστολή δεδομένων θέσης της συσκευής, λίγα δευτερόλεπτα μετά την πραγματοποίηση κλήσης προς το 112.

Η υπηρεσία AML είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις συμβάντων σε ορεινούς όγκους όπου μπορεί να απαιτείται διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για την παροχή βοήθειας, ή αντίστοιχα σε συμβάντα σε απομονωμένες περιοχές, στην ύπαιθρο γενικότερα, αλλά και στη θάλασσα.

Επιπλέον, η υπηρεσία AML βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς επιτρέπει γρήγορο εντοπισμό θέσης και στις περιπτώσεις που επιλέγεται επικοινωνία με το 112 μέσω SMS.

Σε περίπτωση που καλέσω το 112 από συσκευή με λειτουργικό σύστημα παλαιότερης έκδοσης, ο εντοπισμός της θέσης μου θα γίνει κατά προσέγγιση, με βάση την κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οποία συνδέεται η συσκευή μου.

13.

Ποιοι τρόποι επικοινωνίας με το 112 επιτρέπουν εντοπισμό της τοποθεσίας μου;

Η τοποθεσία μου δύναται να εντοπιστεί όταν βρίσκομαι σε έκτακτη ανάγκη και:

  • καλώ από κινητό τηλέφωνο
  • στέλνω μήνυμα (SMS ή MMS)
  • επικοινωνώ μέσω της εφαρμογής gov.gr
  • ενεργοποιείται το eCall

Τα δεδομένα γεωεντοπισμού που αποστέλλονται στις παραπάνω και μόνο περιπτώσεις επικοινωνίας με το 112 μπορούν να αξιοποιηθούν για να επιτρέψουν ταχύτερη πρόσβαση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για παροχή βοήθειας, όταν δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω και να ενημερώσω για το σημείο που βρίσκομαι.

14.

Σε ποιες χώρες λειτουργεί το 112;

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είτε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς είτε ως ο μοναδικός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί, επίσης, σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

15.

Ποιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του 112;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 112 καθιερώθηκε ως ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης, το 1991 με βάση την υπ’ αριθμ. 91/396/ΕΟΚ της 29ης Ιουλίου 1991 Απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης 112 λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1999, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) 1881/3-8-1999 και του ν. 3013/2002 (Α’ 102) και κατόπιν του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), του ν. 4727/2020 (Α΄ 184) και του ν. 4994/2022 (Α΄ 215).

Ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση και λειτουργία της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 217 του ν. 4727/2020 (ΦΕΚ Α΄ 184).

FAQ - Πότε & πώς με ειδοποιεί

1.

Σε ποιες περιπτώσεις λαμβάνω επείγουσες ειδοποιήσεις από το112;

Το 112 με ειδοποιεί όταν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκομαι υπάρχει κίνδυνος ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι για παράδειγμα μια επικίνδυνη δασική πυρκαγιά, έντονη βροχόπτωση ή καταιγίδα, χιονόπτωση, σεισμός ή κάποιο βιομηχανικό ατύχημα για να λάβω κατευθύνσεις και οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Επίσης, το 112 δύναται να με ενημερώσει για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα που λαμβάνονται για την προστασία μου και έχουν άμεση εφαρμογή, όπως για παράδειγμα για μέτρα που αφορούν σε περιορισμούς στην κυκλοφορία ή στη λειτουργία των σχολείων.

2.

Τι πρέπει να κάνω όταν λάβω επείγουσα ειδοποίηση;

Διατηρώ την ψυχραιμία μου, εφαρμόζω τις κατευθύνσεις που μου δίνονται και ακολουθώ τις οδηγίες των Αρχών.

3.

Έχω έξυπνο κινητό (smartphone). Θα λαμβάνω ειδοποιήσεις του 112;

Αν διαθέτω έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) και είναι ενημερωμένο με το λογισμικό (firmware) του κατασκευαστή, τότε λαμβάνω γραπτή ειδοποίηση (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης / Cell Broadcast - CB), η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού.

Οι ειδοποιήσεις μέσω Εκπομπής Κυψέλης είναι ενεργοποιημένες αυτόματα στα κινητά που διατίθενται στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά.

4.

Δεν έχω έξυπνο κινητό. Μπορώ να λαμβάνω ειδοποιήσεις του 112;

Αν δεν έχω έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone), μπορώ να λαμβάνω ειδοποιήσεις από το 112 κάνοντας εγγραφή στην υπηρεσία λήψης ειδοποιήσεων συμπληρώνοντας την online φόρμα που είναι διαθέσιμη στην παρούσα σελίδα ή καλώντας το 112.

Όταν κάνω εγγραφή στην υπηρεσία, είναι χρήσιμο να γνωρίζω ότι θα μου ζητηθεί να ορίσω συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία, προκειμένου να λαμβάνω ειδοποιήσεις για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που λαμβάνουν χώρα εντός του εύρους της εν λόγω περιοχής και μόνο.

5.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορώ να λαμβάνω ειδοποιήσεις;

Πέραν των γραπτών ειδοποιήσεων που αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα μέσω Εκπομπής Κυψέλης, ειδοποιήσεις μπορώ επίσης να λαμβάνω με τους ακόλουθους τρόπους:

  • SMS - σύντομα μηνύματα: Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112
  • email - μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Ως αποστολέας των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίζεται ηλεκτρονική διεύθυνση @112.gov.gr
  • φωνητικούς συναγερμούς σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο: Πρόκειται για απόδοση γραπτού κειμένου σε ηχητικό μήνυμα (text-to-speech). Ως καλών εμφανίζεται το 112 και το μήνυμα εκφωνείται μόλις απαντήσω την κλήση.

Για όλους τους παραπάνω τρόπους απαιτείται να κάνω εγγραφή εδώ.

6.

Γιατί οι επείγουσες ειδοποιήσεις συνοδεύονται με ήχο συναγερμού;

Ο ήχος συναγερμού που συνοδεύει την επείγουσα ειδοποίηση στο κινητό είναι διαφορετικός από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής και συμβάλλει ώστε να μην διαφύγει της προσοχής μας το γραπτό μήνυμα, που έχει πάντα στόχο να μας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο και για τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να μείνουμε ασφαλείς.

7.

Τι κάνω εάν θέλω να ξαναδώ ειδοποίηση που έλαβα από το 112;

Πολλά έξυπνα κινητά διατηρούν ιστορικό ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης, στο οποίο μπορώ να ανατρέξω. Η σχετική επιλογή είναι διαθέσιμη στο ίδιο σημείο απ’ όπου ενεργοποιούνται οι σχετικές ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να επισκεφθώ και να συμβουλευτώ τους επίσημους λογαριασμούς του 112 στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και X (Twitter), όπου αναρτώνται οι εκπεμπόμενες ειδοποιήσεις.

8.

Πώς μπορώ να ακούω το περιεχόμενο των ειδοποιήσεων που λαμβάνω από το 112;

Για να ακούω σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο το περιεχόμενο των γραπτών ειδοποιήσεων του 112 με φωνητική απόδοση (Text to Speech ή TTS) δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσω εγγραφή στην Υπηρεσία. Εφόσον το κινητό μου τηλέφωνο υποστηρίζει τη λειτουργία TalkBack σε Android και VoiceOver σε iOS θα το περιεχόμενο του μηνύματος θα εκφωνηθεί αυτόματα. Σε περίπτωση που διαθέτω κινητό παλαιότερης 16/1/2024 14 τεχνολογίας ή επιθυμώ να λάβω το μήνυμα στο σταθερό μου τηλέφωνο, τότε χρειάζεται να πραγματοποιήσω εγγραφή στην Υπηρεσία.

Η γλώσσα που θα εκφωνείται το μήνυμα εξαρτάται από τις ρυθμίσεις συσκευής, για τις οποίες μπορώ να συμβουλευθώ τις οδηγίες χρήσης ή τον εκάστοτε κατασκευαστή. Σημειώνεται ότι η παροχή τεχνολογίας TTS μέσω των συσκευών είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο της εφαρμογής Μέτρων Ισοδύναμης Πρόσβασης στην ΕΕ, προκειμένου ένα γραπτό κείμενο να εκφωνείται ώστε να γίνεται αντιληπτό και από άτομα με προβλήματα όρασης. Σημειώνεται, επίσης, ότι η διαδικασία εκφώνησης ενός μηνύματος Εκπομπής Κυψέλης σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ήχο (TTS) που υποστηρίζει ο κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου (TalkBack σε Android και VoiceOver σε iOS).

9.

Τι κάνω αν δεν θέλω να λαμβάνω ειδοποιήσεις;

Συστήνεται να μην προβώ σε απενεργοποίηση λήψης προειδοποιητικών μηνυμάτων που στέλνονται για τη δική μου ασφάλεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή επικίνδυνων φαινομένων ή συμβάντων. Εάν, ωστόσο, εμμένω στην απόφασή μου να μην λαμβάνω στο εξής τις σχετικές ειδοποιήσεις που αφορούν στην ασφάλειά μου, θα πρέπει να ακολουθήσω τις οδηγίες χρήσης του τηλεφώνου μου ή να απευθυνθώ στον κατασκευαστή της συσκευής, για να με βοηθήσει με τις σχετικές ρυθμίσεις.

10.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για θέματα διοικητικής υποστήριξης σχετικά με το 112;

Εάν χρειάζεται να επικοινωνήσω με το 112 για θέματα διοικητικής υποστήριξης, τότε μπορώ να στείλω email στο t_112@civilprotection.gr

11.

Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αποστολή ειδοποιήσεων από το 112;

Οι ειδοποιήσεις του 112 αποστέλλονται ατελώς (δωρεάν) στο πλαίσιο της λειτουργίας του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από το άρθρο 110 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 (Σύστημα προειδοποίησης του κοινού), όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το άρθρο 218 του ν. 4727/ 2020 (Α΄ 184). Με βάση το ίδιο άρθρο, για την αποστολή των προειδοποιητικών μηνυμάτων από το 112 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή επικίνδυνων φαινομένων/συμβάντων γίνεται χρήση της υπηρεσίας Εκπομπής Κυψέλης ή Cell Broadcasting. Ειδικότερες ρυθμίσεις για την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω του 112 προς πολίτες περιλαμβάνονται και στον ν. 4662/2020, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 5075/2023 (Α’ 206).