Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Σε εξέλιξη οι διασωστικές επιχειρήσεις κατά την άσκηση στη Λισσαβώνα

Μοιράσου το
Σε εξέλιξη οι διασωστικές επιχειρήσεις κατά την άσκηση στη Λισσαβώνα - civilprotection.gov.gr

     Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Λισσαβώνα. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της Πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας έως τώρα έχουν ανασυρθεί (120) νεκροί, (127) βαριά τραυματισμένοι και (54) ελαφρά τραυματισμένοι, ενώ ο αριθμός των αστέγων που φιλοξενούνται σε ειδικό καταυλισμό έχει φθάσει τους (2.469). 

      Η 2η Ελληνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Διάσωσης της 2ης Ε.Μ.Α.Κ.  (GRMUSAR 2) επιχειρούσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Vila Franca a Xira, όπου διέσωσε (24) τραυματισμένους πολίτες ενώ ανέσυρε από τα ερείπια πολυόροφου κτηρίου (7) νεκρούς αποσπώντας τα ευμενή σχόλια των Πορτογαλικών Αρχών. Η Ελληνική Μονάδα επιχειρεί τώρα στην περιοχή Seixal σε μεταλλική αποθήκη, όπου κατάφερε να απεγκλωβίσει (10) εργαζόμενους που είχαν αποκλεισθεί την ώρα του σεισμού, από την κατάρρευσή της. Την 2η Ε.Μ.Α.Κ. υποστηρίζει ιατρικά Μονάδα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας της Λισσαβώνας.

      Στο μεταξύ για 2η ημέρα η Πορτογαλική Πρωτεύουσα παραμένει αποκλεισμένη επικοινωνιακά καθώς το σύνολο του συστήματος τηλεπικοινωνιών έχει καταρρεύσει και ο συντονισμός πραγματοποιείται από το Κ.Ε.Π.Π. της Γ.Γ.Π.Π. μέσω M.I.C. στις Βρυξέλλες.   

      Την άσκηση παρακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο οποίος βρίσκεται ήδη στο πεδίο των επιχειρήσεων μαζί με τους ομολόγους του, του FIRE – 5.