Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Ευρωπαϊκός Mηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Eυχαριστίες της Πορτογαλίας προς την Eλλάδα

Μοιράσου το
Ευρωπαϊκός Mηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Eυχαριστίες της Πορτογαλίας προς την Eλλάδα - civilprotection.gov.gr

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα και τη Γαλλία εξέφρασε σήμερα η Πορτογαλία για την άμεση ανταπόκρισή τους για προσφορά βοήθειας στο αίτημα της για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που αντιμετώπιζε από την προηγούμενη εβδομάδα και που τελικά χθες κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο.

    Συγκεκριμένα, οι αρχές της Πορτογαλίας είχαν ζητήσει το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιουλίου 2010 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας τη διάθεση δύο αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης, καθώς εκατοντάδες εστίες πυρός σε δασικές περιοχές βρίσκονταν σε εξέλιξη στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας, ενώ υψηλές θερμοκρασίες μάστιζαν τη χώρα.

    Στο αίτημα για τη διάθεση των αεροσκαφών απάντησαν αμέσως κατά σειρά η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία. Η Πορτογαλία έκανε δεκτή την πρώτη προσφορά, δηλαδή της Ιταλίας και τα δύο ιταλικά Canadair 415 συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στις περιοχές Aveiro και Porto. Σημειώνεται ότι η Ισπανία στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας αλληλοβοήθειας με την Πορτογαλία της διέθεσε άλλα δύο αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης.

    Σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές κρίνεται σήμερα ήρεμη.