Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Συνάντηση Υπουργού Π.Π. Χρ.Παπουτσή με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αυστραλίας

Μοιράσου το
Συνάντηση Υπουργού Π.Π. Χρ.Παπουτσή με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αυστραλίας - civilprotection.gov.gr

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. John Hogg.

     Συζητήθηκαν θέματα που  αφορούν στην αντιμετώπιση  της παράνομης μετανάστευσης, των φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

     Κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν  ώστε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι Υπηρεσίες του, να παρέχουν κάθε δυνατή πληροφορία και τεχνογνωσία, στα πλαίσια της συνεργασίας με την Κυβέρνηση και τις αρχές της Αυστραλίας.

     Στη συνάντηση συμμετείχαν   ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Στυλιανός Στεφανίδης, καθώς  και  ο Αστυνομικός Διευθυντής και Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Ακολούθησαν δηλώσεις:

     Πρόεδρος Αυστραλιανής Γερουσίας κ. John Hogg: Συζητήσαμε με τον Υπουργό, για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και τα αντίστοιχα θέματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς στη χώρα μας. Τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουμε εμείς, βεβαίως, δεν έχουν την ίδια διάσταση με τα δικά σας. Βεβαίως για μας ήταν πολύ ενδιαφέρον, να δούμε πως αντιμετωπίζετε, πως χειρίζεστε εσείς τα δικά σας τα προβλήματα, γιατί έτσι  θα μάθουμε και εμείς και τον τρόπο να χειριζόμαστε τα δικά μας.

     Αυτές οι διακοινοβουλευτικές επαφές, βοηθάνε κυρίως εμάς να κατανοήσουμε πως δουλεύει το δικό σας σύστημα, όχι βεβαίως για να σας πούμε εμείς, πως ακριβώς πρέπει εσείς  να λειτουργείτε το δικό σας σύστημα. Και βεβαίως από αυτές τις διμερείς επαφές, επωφελούνται και οι  δικοί  μας κοινοβουλευτικοί. Γι΄ αυτό ακριβώς και είχε μεγάλη σημασία σήμερα και δόθηκε έμφαση στο να επιτρέψουμε στους δικούς μας τους βουλευτές, να ρωτήσουν πάρα πολλές ερωτήσεις, καθ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Συζητήσαμε επίσης το θέμα των πυρκαγιών και της πρόληψης τους.  Όπως γνωρίζετε το κλίμα στη χώρα μας είναι αρκετά ξηρό και βεβαίως κάθε τόσο μας πλήττουν πολύ σοβαρές δασικές πυρκαγιές. Το θέμα λοιπόν διαχείρισης τέτοιων θεμάτων είναι σημαντικό για εμάς. Να μάθουμε από την εμπειρία σας, να μοιραστούμε τις ιδέες μας και να έχουμε μια αμοιβαία εποικοδομητική συζήτηση για να προωθήσουμε, όχι μόνο τις καλές φιλικές μας σχέσεις, αλλά και να κατανοήσουμε  το πώς να διαχειριζόμαστε τέτοια σημαντικά ζητήματα.

     Το γεγονός, λοιπόν, ότι εσείς διαχειρίζεστε τα θέματα αυτά με συγκεκριμένο τρόπο μας ωφελεί και μας βοηθά να κατανοήσουμε το πως και εμείς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια φαινόμενα στη χώρα μας. Και  μέσω αυτών των επαφών, συναντήσεων, πραγματικά να καταλήξουμε σε κάτι το καρποφόρο και χρήσιμο για όλους μας.

      Δημοσιογράφος: Είχατε πρόσφατα και στη χώρα σας προβλήματα με τις πλημμύρες. Θα υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ των Πυροσβεστικών  Σωμάτων των δύο χωρών;

     Ζήτησα από τον Υπουργό να μου παράσχει το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείτε στην περίπτωση διαχείρισης παρόμοιων φαινομένων, γιατί όπως είπαμε προηγουμένως το θέμα των πλημμυρών είναι πάρα πολύ κρίσιμο για εμάς.

     Γνωρίζω επίσης, ότι κάποιες από τις τοπικές αρχές στη χώρα μας είχαν πολύ καλά σχέδια διαχείρισης για τις πλημμύρες, όμως ορισμένες άλλες τοπικές αρχές της χώρας μας δεν είχαν καλά σχέδια διαχείρισης. Για αυτό ακριβώς  το λόγο ζήτησα από τον Υπουργό να μας παράσχει το δικό σας το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων. Κρίσεων,  που βεβαίως περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες.  Και εγώ κατάγομαι από μία περιοχή που πρόσφατα είχαμε πλημμύρες,  οι οποίες  κάλυψαν το 75% του εδάφους.

     Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Πρώτα απ’ όλα  θέλω να εκφράσω την μεγάλη χαρά μας, που υποδεχόμαστε εδώ τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Hogg και τους εκλεκτούς εκπροσώπους της Γερουσίας της Αυστραλίας. Όπως, επίσης, είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για την βοήθεια την οποία δέχθηκε η Ελλάδα την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών και των καταστροφών στην Ηλεία από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας.

     Σήμερα είχαμε μιας εξαιρετικής σημασίας συζήτηση, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, γύρω από την αντιμετώπιση των διαφόρων φυσικών φαινομένων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία και στην Αυστραλία και στην Ελλάδα.

     Ο στόχος είναι πάντα κοινός η προστασία των πολιτών της ζωής και της ποιότητας της ζωής του κάθε πολίτη.  

     Και έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να έχουμε την ευκαιρία πρώτα από όλα να ενημερώνουμε για το εύρος των προβλημάτων και το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας.

     Όπως επίσης είναι και πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς να παρουσιάζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουμε, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

     Είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας να δέχονται την αναγνώριση και την ικανοποίηση από τους φίλους μας,  τους εταίρους μας  και τους συνομιλητές μας απ΄ όλο  τον κόσμο.

     Όπως είπε όμως ο κ. Πρόεδρος, προέκυψε η συμφωνία για τη συνέχεια της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών και με πολύ μεγάλη χαρά τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες μας  θα παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να αξιοποιηθούν και στην  Αυστραλία.

     Ούτως ή άλλως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος που ήταν τα κύρια θέματα της συζήτησης σήμερα, είναι και θα παραμείνουν μεγάλες προτεραιότητες για όλες τις κυβερνήσεις, όλου του κόσμου.