Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα συνεδρίασε σήμερα το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), προκειμένου να εξετάσει το συντονισμό της Διοίκησης σε Εθνικό Επίπεδο και την ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2011.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, ο Α’ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Νακόπουλος, ο Επιτελάρχης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚ. Αντιναύαρχος Βαλεργάκης Γεώργιος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης Υποστράτηγος Κατσιμπέρης Ανδρέας και εκπρόσωποι των Υπουργείων:
•· Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
•· Οικονομικών
•· Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
•· Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
•· Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
•· Πολιτισμού και Τουρισμού
ενώ εκπροσωπήθηκαν και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η ΕΝ.Π.Ε. και η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα:
«Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση και για την παρουσία σας εδώ. Βρισκόμαστε σε αυτήν τη συνάντηση εργασίας λίγο πριν ξεκινήσει ουσιαστικά- λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών- η αντιπυρική περίοδος.
Είμαστε στο σημείο όπου η προετοιμασία μας πρέπει να γίνει όσο γίνεται αρτιότερη, διότι τα όποια φαινόμενα επίκεινται. Επομένως ο καθένας, φαντάζομαι, στον τομέα ευθύνης του φορέα τον οποίο εκπροσωπεί, μπορεί να παρουσιάσει σήμερα λιτά και στοχευμένα το πού βρισκόμαστε, ποιες εκκρεμότητες ενδεχομένως υπάρχουν, σε ποια ζητήματα πρέπει να εντοπίσουμε ότι χρειάζονται κάποιες άμεσες ενέργειες, ούτως ώστε η σημερινή συνάντηση να μην είναι μια τυπικά προβλεπόμενη συνάντηση, όπως κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά πραγματικά να παράξει χρήσιμα συμπεράσματα.
Τα σημεία αιχμής επίσης πιστεύω ότι είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Θα ήθελα όμως να κάνω μια αναφορά τη ΣΑΤΑ. Τονίζω εμφατικά φέτος σε όλες τις συσκέψεις, στις οποίες παρευρίσκομαι και αφορούν την αντιπυρική περίοδο, ότι επειδή τώρα πια οι Δήμοι είναι λίγοι και αποτελούν έναν αριθμό που είναι διαχειρίσιμος, όταν πάρουν τα χρήματα από τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εντός ενός σφιχτού χρονικού περιθωρίου, θα πρέπει να υποβάλλουν τα έργα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας, στα οποία αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά.
Θα ήθελα να γίνει αισθητό και κατανοητό ότι θα υπάρξει αποτίμηση και έλεγχος, έστω και δειγματοληπτικού χαρακτήρα για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών.
Για να είμαστε όμως, αυστηροί προϋποτίθεται ότι πρώτα είμαστε συνεπείς. Και συνέπεια σημαίνει ότι πρώτον τα χρήματα όντως θα πάνε έγκαιρα για να υπάρχει δεύτερον, ένα περιθώριο να αξιοποιηθούν όπως και εκεί που πρέπει.
Θα ήθελα όμως, να παρακαλέσω όλους τους εκπροσώπους που βρίσκονται εδώ να εντείνουν την προσπάθεια επικοινωνίας τους με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας για την αμεσότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των όποιων αιτημάτων, εγκυκλίων, αποφάσεων, που ενδεχομένως λαμβάνουν.
Χαίρομαι, γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχει μία συστηματική ενασχόληση με το θέμα της προετοιμασίας μας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Είναι βέβαια μια διαδικασία ρουτίνας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται και ο κίνδυνος τον οποίο θέλω να επισημάνω. Γιατί η ρουτίνα είναι κακό πράγμα. Θα στείλει ο κ.Μπούφης μία επιστολή τις επόμενες ημέρες, που θα ζητήσει από τους ομολόγους του επικαιροποιημένη αναφορά για το πού βρισκόμαστε τέλος Ιουνίου. Έτσι θα διαπιστωθεί τι έχει γίνει ή πού υπάρχει καθυστέρηση. Καλύτερα αυτό να διαπιστωθεί τώρα, παρά μετά από μια απρόβλεπτη καταστροφή. Είναι κάτι που θα λειτουργήσει και ως αφύπνιση για όλους τους εμπλεκομένους και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω υπάρξει η καταγραφή ενός δικτύου ανθρώπων- επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο όλων των εμπλεκομένων φορέων και των Υπουργείων για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι εμείς ως Υπουργείο να γνωρίζουμε με ποιον θα επικοινωνήσουμε σχετικά με το κάθε ζήτημα που θα προκύψει.
Σας ευχαριστώ θερμά και ελπίζω και φέτος μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια, την καλή διάθεση και την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία να μπορέσουμε να προστατέψουμε με επιτυχία την ανθρώπινη ζωή και περιουσία και το φυσικό μας περιβάλλον.
Σας ευχαριστώ».
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι η Γενική Γραμματεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο συνεργασίας, ώστε να συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όποτε της ζητηθεί.
Ο κ. Γενικός περιέγραψε το σύνολο των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου και περιλαμβάνουν:
-Την έκδοση εγκυκλίου που αφορά το σχεδιασμό και τις δράσεις για την πυροπροστασία με κάποιες ιδιαιτερότητες που οφείλονται στην εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».
-Την πρόταση κατανομής για τη ΣΑΤΑ προς το Υπουργείο Εσωτερικών που επίκειται να υπογραφεί, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι.
-Την επικαιροποίηση -λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»- και την αποστολή προς όλους τους φορείς του Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης, που είχε εκδοθεί το 2008 μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007.
-Την έκδοση του χάρτη επικινδυνότητας που επιμελήθηκε επιστημονική ομάδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και ο οποίος κοινοποιείται προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
- Το Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών που μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επικαιροποιηθεί και θα έχει σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, αποφασίστηκε η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές, όπως εθνικούς δρυμούς και δάση σε ημέρες και ώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας. Η απόφαση αυτή, μετά την έγκριση του ΚΣΟΠΠ, θα υπογραφεί από τον κ. Υφυπουργό και θα αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα εξουσιοδοτήσουν με τη σειρά τους τους Αιρετούς Περιφερειάρχες για την εφαρμογή του μέτρου αυτού.
Παρακάτω δείτε στιγμιότυπο από τη συνάντηση: