Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

INTERREG IVC CIVPRO - 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μοιράσου το
INTERREG IVC CIVPRO - 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - civilprotection.gov.gr

Βρυξέλλες, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

   Ημερίδα για την παρουσίαση των έως τώρα αποτελεσμάτων του προγράμματος INTERREG IVC-CIVPRO διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΓΠΠ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις Βρυξέλλες, σήμερα 6 Οκτωβρίου 2011. Η ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο "1η Συνάντηση των Βρυξελλών" συμπίπτει με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος CIVPRO, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012.

   Η ΓΓΓΠΠ είναι επικεφαλής εταίρος του CIVPRO στο οποίο μετέχουν συνολικά  (12) εταίροι από (11) Κ-Μ της Ε.Ε. (Ελλάς, Κύπρος, Σλοβενία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία και Πολωνία). Το CIVPRO είναι το πρώτο πρόγραμμα της ΓΓΠΠ από την ίδρυσή της στο οποίο είναι επικεφαλής εταίρος, θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ΓΓΠΠ είναι η πρώτη εθνική αρχή πολιτικής προστασίας στην ιστορία των INTERREG που τέθηκε επικεφαλής σε ένα πρόγραμμα που παλαιότερα παραδοσιακά μετείχαν περιφερειακές αρχές.

     Δείγμα της σημασίας που αποδίδει η ΕΕ στα αποτελέσματα και την επιτυχή υλοποίηση του CIVPRO είναι το γεγονός πως την έναρξη των εργασιών κήρυξε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κο Θεόδωρο Μπούφη, οΕκπρόσωπος της Πολωνικής Προεδρίας Πρέσβης κος Marek Kuberski. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κος Kuberski τόνισε χαρακτηριστικά «η πολιτική προστασία είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας και ειδικότερα τα θέματα της πρόληψης. To πρόγραμμά μας αφορά κυρίως στην ανάδειξη καλών πρακτικών και την εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών από τα Κ-Μ. Για το λόγο θεωρούμε το πρόγραμμα CIVPRO σημαντικό και σας ευχαριστούμε για αυτή τη διοργάνωση του CIVPRO, που μας δίνει την ευκαιρία να υλοποιηθούν οι στόχοι μας. Η παρουσία μας εδώ σήμερα δηλώνει την υποστήριξη της Προεδρίας σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Εθνική Αρχή της Ελλάδας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάσθηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα της ανάλυσης και καταγραφής των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών που ακολουθούν τα Κ-Μ στην πρόληψη των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί καθώς και οι καλές πρακτικές. Η Διοικούσα Επιτροπή του προγράμματος είχε λάβει την πρωτοβουλία να ανοίξει και ένα ειδικότερο θέμα, αυτό της απουσίας επικοινωνίας μεταξύ του εθνικού επιπέδου σχεδιασμού και του περιφερειακού επιπέδου, όπου συστηματικά οι κεντρικές πολιτικές εντοπίζεται είτε να μην γίνονται κατανοητές από τις περιφερειακές αρχές είτε να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Τα ειδικής αυτής σημασίας  αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ομάδα του CIVPRO παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά ενώπιον της Ε.Ε. καθώς και η ιστοσελίδα του προγράμματος, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό.

      Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Θεόδωρος Μπούφης "η ΓΓΠΠ είναι από τις υπηρεσίες εκείνες που αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες της Ευρωπαικής χρηματοδότησης. Το CIVPRO είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και η ημερίδα που διοργανώνουμε στις Βρυξέλλες αποτελεί για μας μια σημαντική δυνατότητα να παρουσιάσουμε την δουλειά που κάνουμε. Είναι γνωστό πως εργαζόμαστε συστηματικά στα ευρωπαικά θέματα Πολιτικής Προστασίας, το γεγονός ότι σήμερα αποτελούμε μια από τις Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας του «δυναμικού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Π.Π.» επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την επιλογή μας ως μια από τις 10 εθνικές αρχές που έχουν κληθεί να υλοποιήσουν το ιδιαζούσης για την ΕΕ βαρύτητας πρόγραμμα με την Κίνα. Στόχος μας ήταν και είναι να εξασφαλίζουμε κάθε φορά το μέγιστο των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και αυτό πράτουμε συνεχώς, πρόσφατα εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 500.000€ για τη μεταφορά των γεννητριών της ΔΕΗ στην Κύπρο, καθώς και χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 270.000€ με την οποία καλυφθηκε πλήρως η επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Έβρο."

      Στην ημερίδα συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γενική  Διεύθυνση  Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) διπλωμάτες και εκπρόσωποι από τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, η Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου και ο Κυβερνήτης της Hargita (Ρουμανία).