Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2013

Μοιράσου το
Σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2013 - civilprotection.gov.gr

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, ώρα 19.00

 

   Σε σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2013, που έγινε σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του 199-ΣΕΚΥΠΣ με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις πρόληψης και δασοπυρόσβεσης, προήδρευσε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

   Τις εργασίες της σύσκεψης χαιρέτισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης που τόνισε τη σημασία της συνδρομής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έργο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εξέφρασε την προσδοκία η καλή συνεργασία και προεργασία να οδηγήσει σε έλεγχο του αριθμού των κρουσμάτων κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

   Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργιάδης ζήτησε συστηματοποίηση της συνεργασίας όλων των φορέων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, όπως και των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και τον συντονισμό δράσεων στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη ελέγχου των τρόπων αξιοποίησης των πιστώσεων για τα έργα αντιπυρικής προστασίας, που όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης από τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος φέτος καταβλήθηκαν νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά.

   Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος στην τοποθέτηση του έδωσε κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τα θέματα οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενώ ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, παρουσίασε όλες τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα από το Π.Σ. σε σχέση με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και το προσωπικό ώστε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να είναι το Πυροσβεστικό Σώμα καθ΄ όλα έτοιμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

   Από την πλευρά τους η ΔΕΗ όσο και οι εταιρίες λειτουργίας και συντήρησης δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ τόνισαν ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των έργων αποψιλώσεως βλάστησης σε κεντρικούς και μεσαίας τάσης πυλώνες και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έναρξη υλοποίησής τους.

   Σε ανάλογο σχεδιασμό έχει προχωρήσει και η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ με την χρηματοδοτική υποστήριξη του κοινοτικού προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», που προβλέπει πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία όπως και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων που έχει αποστείλει εγκύκλιο με σχετικές οδηγίες για καθαρισμό της βλάστησης στον περίβολο αρχαιολογικών χώρων.

  Στη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη ελέγχων στο σύνολο των δήμων και περιφερειών της χώρας όπως και η επιβολή αυστηρών προστίμων για τη λειτουργία παράνομων χωματερών που όχι σπάνια γίνονται εστίες πυρκαγιών. Από την Ένωση Περιφερειών τονίστηκε ότι η προετοιμασία για την αντιπυρική έχει προχωρήσει με τη μίσθωση οχημάτων υποστήριξης (βυτιοφόρων κλπ) που θα είναι διαθέσιμα να συνδράμουν στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Τη συνδρομή τους στην οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου παρουσίασαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη εκ μέρους των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μακεδονίας Θράκης όπως και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

   Σημειώνεται ότι από την ΓΓΠΠ έχει εκδοθεί εγκαίρως ο σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, και έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση και το καλοκαίρι του 2013 όπως κάθε χρόνο του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.