Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Επίσημη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Μοιράσου το
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf
Επίσημη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - civilprotection.gov.gr

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, επίσημη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με σκοπό τη διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας σε θέματα εκτάκτων αναγκών και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με εναέρια μέσα. Εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς συμμετείχε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργικού Γραφείου του Ισραήλ καθώς και ο Διοικητής της Ομάδας Πυροσβεστικού Σώματος της ισραηλινής αστυνομίας, συνοδεία της Επιτετραμμένης της Πρεσβείας του Ισραήλ στην χώρα μας. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στελέχη της ΓΓΠΠ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με τη χρήση εναέριων μέσων, καθώς και η προοπτική ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών ασκήσεων με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση μιας κοινής ορολογίας και επιχειρησιακής λειτουργίας. Στη συνέχεια τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την 112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Συντήρησης των Canadair και ενημερώθηκαν για τις λειτουργίες των 215 και 415 και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της μονάδας.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν παρέλειψε δε, να εξάρει το έργο και τη δυναμική των Ελλήνων πιλότων με κύριο έρεισμα τη διαχρονική συνδρομή της χώρας στις περιπτώσεις εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ, με πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική περίπτωση τις τελευταίες και ιδιαιτέρως καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Ισραήλ τον Νοέμβρη του 2016, κατά τις οποίες τα εναέρια μέσα της χώρας μας και το ανθρώπινο δυναμικό επέδρασε καταλυτικά στην επιτυχή κατάσβεση τους.